Ναυταθλητικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Λουτροπόλεως Θερμής - Λέσβου ( Ποσειδών )

Προστατέψτε το περιβάλλον ------------------------------------Όχι σκουπίδια στη θάλασσα ------------------------------------Προστατέψτε τις ακτές - Δεν μας ανήκουν, τις έχουμε δανειστεί από τις μελλοντικές γενιές------------------------------------Μάθετε τα παιδιά τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος------------------------------------Επιμείνετε στη χρήση προϊόντων που η συσκευασία τους είναι ανακυκλώσιμη ------------------------------------Μην διστάσετε να κάνετε ευγενική παρατήρηση στον διπλανό σας, όταν ρυπαίνει------------------------------------Αλλάξτε τα λάδια των μηχανών σας με τρόπο ασφαλή για το περιβάλλον------------------------------------Δροσιστείτε με αναψυκτικά αλλά μην αφήνετε «πίσω»σας πλαστικά και αλουμίνιο------------------------------------Διαφορετικά θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο για να βρείτε μια παραλία καθαρή χωρίς λάδια και υπολείμματα καυσίμων

Η προέλευση της ονομασίας του νησιού της Θερμής Λέσβου

Απέναντι από την ευρύτερη περιοχή της Θερμής, σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου, βρίσκεται το νησί «Βενιζέλος». Μικρό, επίμηκες, με διεύθυνση από δυσμάς προς ανατολάς, βραχώδες και με ελάχιστη βλάστηση, κατάλοιπο τρομακτικών γεωλογικών μετασχηματισμών που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο πριν από εκατομμύρια χρόνια, αποτελεί σήμερα καταφύγιο γλάρων αλλά και χώρος αναψυχής για όσους διαθέτουν πλεούμενο.

Η προέλευση της ονομασίας του ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα και σχετίζεται με μια επίσκεψη που έκανε ο μεγάλος έλληνας πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λέσβο το 1915. Στα πλαίσια της ολιγοήμερης διαμονής του στο νησί ο Βενιζέλος επισκέφθηκε τη Θερμή δυο φορές. Η πρώτη του επίσκεψη ήταν ολιγόωρη. Η δεύτερη όμως, που έγινε στις 4/5/1915 διήρκησε περισσότερο και έγινε στα πλαίσια γεύματος που του παρέθεσε ο Γ. Βαμβούρης στο ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Πάλλας»

Η υποδοχή που επεφυλάχθη στο Μεγάλο Κρητικό από τους κατοίκους της περιοχής ήταν μεγαλειώδης. Από όλα τα γύρω χωριά συνέρευσαν για να τον επευφημήσουν και να εκφράσουν τη συμπάθεια αλλά και την υποστήριξή τους σ’ αυτόν. Μετά το γεύμα και αφού αναπαύτηκε για λίγο σε δωμάτιο του ξενοδοχείου, ο Ε. Βενιζέλος εκδήλωσε την επιθυμία για μια θαλασσινή έξοδο με μικρό ιστιοφόρο σκάφος, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το τράβηγμα των διχτυών από ψαροκάικο της περιοχής.Κατά την έξοδο ο Βενιζέλος ανέλαβε ο ίδιος τη διακυβέρνηση του σκάφους. Με μεγάλη δεξιοτεχνία έκανε ελιγμούς γύρω από το μικρό νησί, αφήνοντας έκπληκτους όλους τους παρισταμένους, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν από την ξηρά τη θαλασσινή αυτή απόδραση του μεγάλου ηγέτη. Ο θαλασσινός αυτός περίπατος γύρω από το νησί της Θερμής στάθηκε η αφορμή της έκτοτε ονομασίας του.

 

Από το βιβλίο του Γ. Διγιδίκη « Θερμή. Μια μικρή κώμη με ιστορία 5000 χιλιάδων ετών».