Ναυταθλητικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Λουτροπόλεως Θερμής - Λέσβου ( Ποσειδών )

Προστατέψτε το περιβάλλον ------------------------------------Όχι σκουπίδια στη θάλασσα ------------------------------------Προστατέψτε τις ακτές - Δεν μας ανήκουν, τις έχουμε δανειστεί από τις μελλοντικές γενιές------------------------------------Μάθετε τα παιδιά τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος------------------------------------Επιμείνετε στη χρήση προϊόντων που η συσκευασία τους είναι ανακυκλώσιμη ------------------------------------Μην διστάσετε να κάνετε ευγενική παρατήρηση στον διπλανό σας, όταν ρυπαίνει------------------------------------Αλλάξτε τα λάδια των μηχανών σας με τρόπο ασφαλή για το περιβάλλον------------------------------------Δροσιστείτε με αναψυκτικά αλλά μην αφήνετε «πίσω»σας πλαστικά και αλουμίνιο------------------------------------Διαφορετικά θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο για να βρείτε μια παραλία καθαρή χωρίς λάδια και υπολείμματα καυσίμων

Oι δραστηριότητές μας

 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2023

Αγαπητές φίλες και φίλοι σας

Εκ μέρους του Δ/κού Σ/λίου,  που αποτελείται από τους Θ. Γαλιάνο, Θανάση Σεκερτζή, Χρήστο Βασιλάκο, Άκη Πέππα, Κ. Χατζηλία  Γ. Κολοκυθά και τον υποφαινόμενο καλωσορίζουμε στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του ΟΙΝΟΦΟΡΟΥ των Πρόδρομου και Παντελή Πατερέλλη  και για το 2024 την χρονιά που μόλις ξεκίνησε,  σας ευχόμαστε Υγεία , Δύναμη και κάθε χαρά και ευτυχία στο σπιτικό σας.

Η κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας είναι μια εκδήλωση, που στόχο έχει να μας φέρει κοντά , να ανταλλάξουμε απόψεις, να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και χαλαρά να ανακαλέσουμε μνήμες από τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, τις περιπέτειες, τις νίκες και τις ήττες μας, που είναι και οι περισσότερες.

Ξέρετε το ψάρεμα είναι συχνά η πρόφαση.

Στην ουσία είναι μια ευκαιρία να αποδράσουμε από τα καθημερινά πράγματα, τους δαίμονες που κυνηγούν τον καθένα μας. Λίγες στιγμές χαλάρωσης επιζητούμε.   Να αποφορτιστούμε, να νοιώσουμε την αλμύρα, τις εικόνες , τα χρώματα τις ανατολές και τις δύσεις του ηλίου, να χαρούμε τα δώρα της φύσης. Να αδειάσει το κεφάλι μας και να συγκεντρωθεί το είναι μας στην άκρη του δακτύλου μας. Να νοιώσουμε το τσίμπημα.

Φυσικά και είναι η θάλασσα που μας ενώνει, μας προκαλεί και μας τρομάζει.

 Ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος είχε γράψει:

Ακούσαμε  το τραγούδι της Θάλασσας και δεν μπορούμε πια να κοιμηθούμε

Απόψε έχουμε την μεγάλη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον νέο Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Παναγιώτη Τακτικό που ανέλαβε χρέη πριν από λίγες ημέρες.

Τον κ. Τακτικό τον γνωρίζουμε είναι κοντοχωριανός και είναι ένας σοβαρός άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία με το Λιμενικό Ταμείο.

Ο Σύλλογός μας από την ίδρυσή του είχε άριστες σχέσεις με όλους τους Προέδρους και Αντιπροέδρους του Ταμείου, εκτός από τον προηγούμενο και για συγκεκριμένο λόγο.

Φίλε Παναγιώτη σιδεροκέφαλος, σου ευχόμαστε καλή δύναμη και είμαστε πρόθυμοι να σε ενημερώσουμε για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του αλιευτικού καταφυγίου Θερμής και να προτείνουμε και λύσεις.

Είναι όμως ώρα να αναφερθούμε και στα πεπραγμένα του Συλλόγου.

Το 2023 συνεχίσαμε στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή δώσαμε έμφαση στο να διατηρήσουμε ένα ισοζύγιο στο Ταμείο και με τις συνδρομές να καλύψουμε τις πάγιες και τις έκτακτες δαπάνες του Συλλόγου.

 Συγκεκριμένα:

·        Διατηρήσαμε σε λειτουργία τον Μετεωρολογικό μας Σταθμό και καλύψαμε το κόστος επικοινωνίας, δηλαδή τηλέφωνο και ΙΝΤΕΡΝΕΤ που είναι ετησίως 405 €

·        Πληρώνουμε κάθε χρόνο 140 € για την διατήρηση της ιστοσελίδας μας στο ιντερνέτ

·        Αντικαταστήσαμε την πράσινη Σπίθα στην είσοδο του Λιμανιού που κόστισε 180 €

·        Αντικαταστήσαμε ένα παλάγκο που χάλασε μη μας έρθει καμιά βάρκα στο κεφάλι αξίας 80 €

·        Για ηλεκτρολογικό υλικό και για επισκευή του κλιματιστικού 60 €

·        Και για τις δύο εκδηλώσεις της κοπής της πίτας και του εορτασμού των Θεοφανίων δαπανήσαμε 625 €

Το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα ήταν :

Έσοδα από συνδρομές 1550 € και

Έξοδα 1540 €

Δηλαδή ίσα βάρκα – ίσα γιαλό μας έμειναν και 10 €

Παράλληλα διατηρούμε και ένα Τραπεζικό λογαριασμό στην EUROBANK με ένα ποσό της τάξης των 5.300

 Τα μέλη του Συλλόγου μας παρέμειναν σταθερά στον  αριθμό 60    ( Σημ.: Τα μέλη που διαγράφηκαν αντικαταστάθηκαν από νέα μέλη).

Σε γενικές γραμμές και δεδομένων των συνθηκών, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και συνεχίζουμε την λειτουργία του Συλλόγου μας, που φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια ύπαρξης.

Μετά από αυτά να ευχηθούμε καλές θάλασσες και όλα καλά του θεού στις βάρκες σας.

Και του Χρόνου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2020-2022

«Αγαπητοί φίλοι – μέλη του συλλόγου μας
Εκ μέρους του απερχόμενου  Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα τους κ.κ. Χρήστο Τουραμάνη, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. , Γ. Διγιδίκη Γραμματέα, Γ.Κολοκυθά ταμεία , Χρήστο Βασιλάκο , Κυρ. Χατζηλία , Σοφοκλή Πέππα μέλη Δ.Σ. και τον υποφαινόμενο ως Πρόεδρο,  ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, προσωπική και κοινωνική ευημερία.

Να’ μαστε λοιπόν,  ξανά εδώ στον ίδιο φιλόξενο χώρο του ΟΙΝΟΦΟΡΟΥ μετά από τρία χρόνια. Τόσο κράτησε αυτή η ιδιόμορφη κατάσταση κατά την οποία η πανδημία του Κορονοϊού, οδήγησε σε Lockdown, σε αναστολή λειτουργίας των Συλλόγων, και σε απαγορεύσεις, άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε «παράλογες», όπως η καθολική απαγόρευση της Ερασιτεχνικής Αλιείας . 

Φυσικά, μέσα στο απροσδόκητο, έως και εφιαλτικό για την ανθρωπότητα πλαίσιο, η λειτουργία του  Συλλόγου μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.

Οι τελευταίες εκλογές του Συλλόγου μας έγιναν το 2019 και η θητεία του έληγε το 2020. Ακολούθησε η περίοδος της πανδημίας , και οι απαγορεύσεις ,οπότε ήταν πρακτικά αδύνατο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για εκλογές. Όταν έληξαν τα έκτακτα μέτρα, μετά από εισήγησή μου το Δ.Σ. αποφάσισε να παρατείνει την θητεία του Δ/κου Σ/λίου κατά ένα χρόνο, ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν κανονικά τον Φεβρουάριο του 2023.

Για τον λόγο αυτό η σημερινή μας εκδήλωση εκτός από την κοπή της πίτας  μας έχει και εκλογο-απολογιστικό χαρακτήρα, για να αποφασίσουμε την διενέργεια εκλογών.

Αναφορικά με τα πεπραγμένα του Συλλόγου μας,  η  δύσκολη αυτή  τριετία είχε ως αποτέλεσμα,   την υποχρεωτική αναστολή όλων των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων μας σε ενέργειες που θα κρατούσαν ζωντανό τον Σύλλογο και θα διασφάλιζαν την συνέχειά του. 

 Συγκεκριμένα, δώσαμε έμφαση

·        σε επισκευές και συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού μας

·        στην συνέχιση του προγράμματος διασφάλισης φθηνών ασφαλιστηρίων συμβολαίων για τα σκάφη μας και

·        στη διατήρηση της οργανωτικής δομής και λειτουργίας του Συλλόγου.

 

Το θετικό στοιχείο είναι ότι τα μέλη μας (όσα έχουν απομείνει και όσα νέα μέλη εγγράφηκαν) συνέχισαν να καταβάλουν τις εισφορές τους κανονικά.

 Βεβαίως, οι οικονομικές και ατομικές ανάγκες οδήγησαν πολλά μέλη στο να πουλήσουν ή να αποσύρουν τα σκάφη τους,  με συνέπεια,  να μειωθεί σημαντικά η δυναμικότητα του Συλλόγου.

  Σήμερα αριθμούμε συνολικά περί τα 60 άτομα που είναι ταμειακώς εντάξει.

 

Σε ότι αφορά τα οικονομικά μας η κατάσταση έχει ως εξής:

Το 2020 είχαμε έσοδα 1864 και έξοδα 1436

Το 2021 είχαμε έσοδα 1753 και έξοδα  875

Το 2022 είχαμε έσοδα 1100 και έξοδα 952

 Δηλαδή είχαμε ένα θετικό ισοζύγιο με ταμειακό υπόλοιπο 975 €

Με αυτά τα χρήματα οργανώσαμε αρχές του 2023 την καθιερωμένη εκδήλωσή μας για τα Θεοφάνια στο λιμάνι της Θερμής καθώς και την σημερινή μας εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας, το συνολικό κόστος των οποίων προϋπολογίζεται  στα 600€ περίπου.

 

Παράλληλα διατηρείται ο τραπεζικός μας λογαριασμός στην EUROBANK  με το ποσό των 5.700 € το οποίο απομειώνεται κάθε δίμηνο γιατί είναι συνδεδεμένος  με τον λογαριασμό της τηλεφωνίας και του ιντερνέτ και γίνεται αυτόματα η εξόφληση.

 

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι στην τριετία  τα έξοδά μας αφορούν κυρίως την κάλυψη των παγίων εξόδων λειτουργίας του Συλλόγου, δηλαδή τηλεφωνία, ιστοσελίδα, και λοιπές μικρές  λειτουργικές δαπάνες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών μας κατευθύνθηκε σε συντηρήσεις  και επισκευές των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού μας.

 Δαπανήσαμε πολλά χρήματα για την συντήρηση του τρέϊλερ,( σχεδόν το ανακατασκευάσαμε εξ ολοκλήρου), αντικαταστήσαμε  την κόκκινη σπίθα στην είσοδο του λιμανιού, επισκευάσαμε  το πλυστικό μηχάνημα , βάψαμε το Μεταλλικό ικρίωμα και το γραφείο του συλλόγου, αντικαταστήσαμε χαλασμένο παλάγκο, προμηθευτήκαμε ηλεκτρολογικά υλικά κ.λ.π.

 

Πέρα όμως από αυτά είναι σημαντικό να σημειώσουμε δύο παρεμβάσεις του Συλλόγου μας τόσο στο θέμα των κλοπών στα σκάφη μας, όσο και στο παράλογο αίτημα του Λιμενικού Ταμείου για καταβολή τελών ελλιμενισμού στα αλιευτικά καταφύγια του νησιού μας.

Για τις κλοπές και τις ζημιές στα σκάφη μας μετά από επανειλημμένες καταγγελίες  μας και συνεργασία με τις διωκτικές αρχές έγινε η σύλληψη των δραστών και στις δίκες που ακολούθησαν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό παρασταθήκαμε ως μάρτυρες κατηγορίας  ο Χρ. Καραγιαννόπουλος και εγώ και συμβάλαμε στην καταδίκη των κλεφτών. Εδώ να σημειώσουμε, ότι έκτοτε δεν είχαμε άλλα κρούσματα κλοπών.

Για τα τέλη ελλιμενισμού, ήρθαμε σε ευθεία σύγκρουση με τον Αντιπρόεδρο του Λιμενικού ταμείου, που είχε την ανόητη ιδέα να επιβάλλει τέλη ελλιμενισμού στις ψαρόβαρκες σε όλα τα αλιευτικά καταφύγια του νησιού.  Κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο και καταφέραμε να ακυρώσουμε το μέτρο στην πράξη, απαλλάσσοντας όλους τους ιδιοκτήτες σκαφών στο νησί από αυτή την παράλογη και παράνομη απαίτηση.

Κατά την άποψή μου και μόνο γι’ αυτό  αξίζει και επιβάλλεται η ύπαρξη και λειτουργία του Συλλόγου μας.

Φυσικά οι σχέσεις μας είναι κάκιστες,  με το άτομο που τοποθετήθηκε σαν αντιπρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο. Ο ίδιος δε,  είναι τόσο εμπαθής, που αγνοεί τις ανάγκες του λιμανιού της Θερμής, γι’ αυτό τα φώτα είναι σε αυτή την άθλια κατάσταση, γι’ αυτό δεν έκανε τίποτε για τον καθαρισμό του λιμανιού κ.λ.π.  Η θητεία,  όμως της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου λήγει εντός του έτους και πιστεύουμε, ότι δεν θα συναντήσουμε ξανά τόσο ακατάλληλο πρόσωπο σε τόσο υπεύθυνο πόστο.

Εν πάση περιπτώσει, προβλήματα μικρά και μεγάλα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Το ζήτημα είναι πως θα οργανωθούμε εμείς και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.

Πάμε λοιπόν σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ/κού Σ/λίου και θέλω να σας ανοίξω την καρδιά μου.

Ήταν το μακρινό 1997 όταν μια ομάδα νέων , ωραίων, άξιων,  φιλότιμων και μερακλήδων ανδρών , συνεργάστηκαν και  οραματίστηκαν ένα Σύλλογο πρότυπο με πολιτιστικό και κοινωνικό  αποτύπωμα. Αυτό όλοι μαζί το πετύχαμε.

Η πορεία υπήρξε εντυπωσιακή. Ο «ΝΕΣΕΑΛΘ ΠΟΣΕΙΔΩΝ» κατάφερε να ξεπεράσει όχι μόνο τα όρια του νησιού αλλά και της Ελλάδας με συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα , με συνεντεύξεις και δημοσιεύσεις  σε  Ελληνικά και  ξένα περιοδικά, ραδιόφωνα  κλπ.

 

Στο  μεταξύ πέρασαν 25 χρόνια και οι νέοι και ωραίοι  τότε,   έγιναν σήμερα ευπαρουσίαστοι ηλικιωμένοι .  Τα κουράγια λιγόστεψαν, η ψυχή καταλάγιασε και  ο Σύλλογος  φωνάζει για νέο αίμα.

Κακά τα ψέματα οι παλιοί κουραστήκαμε. Με το ζόρι κάνουμε τα αναγκαία. Δεν υπάρχει σπίθα ενθουσιασμού.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Από εμάς τα 60 μέλη εξαρτάται  η συνέχεια της πορείας.

Τα πράγματα είναι απλά.

Το Δ/κό Σ/λιο πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με νέα πρόσωπα, με διάθεση και ενθουσιασμό που θα βγουν μπροστά και με την αμέριστη βοήθεια των παλαιών μελών και με την δεδομένη οργανωτική επάρκεια του Συλλόγου,  να κάνουν πράγματα και θαύματα.

 

Διαφορετικά  ο Σύλλογος θα περάσει σε μια φάση που θα γίνονται τα απολύτως απαραίτητα και με δύο μόνο εκδηλώσεις:

 1) τον εορτασμό των Θεοφανίων στο λιμάνι και

2) την ετήσια συνάντηση για την κοπή της Βασιλόπιτας.  

 

Σας καλώ λοιπόν, όσοι έχετε λίγο χρόνο και μεράκι να πλαισιώσετε την προσπάθεια για μια νέα αρχή. Να μην έχετε ενδοιασμούς και  αναστολές. Να θέσετε υποψηφιότητα και δεν θα χρειαστεί να κάνετε προεκλογικό αγώνα, θα διασφαλίσουμε την εκλογή σας.

Κλείνοντας την εισήγησή μας παρακαλούμε

1. Να εγκρίνεται τα πεπραγμένα του Συλλόγου μας
2. Να εγκρίνεται την 5/2/2023, ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών από ώρα 9ης πρωινή μέχρι την 5η απογευματινή
3. Να ορίσετε την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έως 2/2/2023 και ώρα 7η απογευματινή και
4. Να ορίσετε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που θα αναλάβουν τη διαδικασία οργάνωσης και υλοποίησης των εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της διετίας 2023 – 2024.

 ................................................................................................................................

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2020 Άλλη μια χρονιά πέρασε. Μια ιδιαίτερη χρονιά κατά την οποία η απειλή πανδημίας λόγω Κορονοϊού, οδήγησε σε Lockdown, σε αναστολή λειτουργίας των Συλλόγων, και σε απαγορεύσεις, άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε «παράλογες», όπως η καθολική απαγόρευση της Ερασιτεχνικής Αλιείας . Φυσικά, μέσα στο απροσδόκητο, έως και εφιαλτικό για την ανθρωπότητα πλαίσιο, η λειτουργία του Συλλόγου μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2020 με την καθιερωμένη συμμετοχή μας στον Εορτασμό των Θεοφανίων κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κάναμε με συνέπεια αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο. Στήσαμε την εξέδρα μας, σημαιοστολίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο , εγκαταστήσαμε τις μικροφωνικές μας εγκαταστάσεις, συμμετείχαμε στον αγιασμό των υδάτων , ανταλλάξαμε ευχές και φιλέψαμε τον κόσμο με γλυκά και ποτά. Στη συνέχεια, υλοποιήσαμε την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας στο Οινοποιείο «ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ» μοιράσαμε δώρα, παρουσιάσαμε τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και γευθήκαμε τα κρασιά και τα εδέσματα του Οινοποιείου. Μέχρι εκεί, γιατί στη συνέχεια επιβλήθηκε το πρώτο Lockdown με ενδιάμεση αναστολή το καλοκαίρι, που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε τις αλιευτικές μας εξορμήσεις και αμέσως μετά ακολούθησε το δεύτερο Lockdown, που ισχύει μέχρι τώρα και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα διαρκέσει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η μεγάλη μας εκδήλωση της γιορτής του καλαμαριού και κάθε άλλης δραστηριότητας ακόμα και της καθημερινής λειτουργίας του Συλλόγου μας. Μοιραία όλη αυτή τη χρονιά περιοριστήκαμε στην υλοποίηση ενεργειών και δαπανών συντήρησης του πάγιου εξοπλισμού μας και των κτιριακών μας εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα δαπανήσαμε: • Για την εκδήλωση της βασιλόπιτας 550€ • Για επισκευές και βάψιμο του ικριώματος ανέλκυσης σκαφών «κρεβατής» και του γραφείου 225 € • Για επισκευή πλυστικού μηχανήματος 56 € • Για επισκευή τρεϊλερ 180 € • Για φιλοξενία της ιστοσελίδας μας 140 € • Για προμήθεια κόκκινης σπίθας 150 € • Για γενικά έξοδα 135 € • Για Τηλέφωνο – ιντερνέτ 382 € ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ 1818 € Το ΣΥΝΟΛΟ των ΕΣΟΔΩΝ μας το 2020 ήταν 1850 € Το συμπέρασμα είναι, ότι λόγω ακύρωσης των εκδηλώσεων μας έχουμε μετά από μια δεκαετία περίπου ισοσκελισμένο και οριακά πλεονασματικό ισολογισμό. Βέβαια, εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων κυκλοφορίας, το μεγαλύτερο, σοβαρότερο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ένα μπαράζ μαζικών κλοπών στα σκάφη που ελλιμενίζονται στο αλιευτικό μας καταφύγιο. Συγκεκριμένα: Δώδεκα (12) σκάφη στη σειρά διέρρηξαν την νύχτα της 2/3/2020 οκτώ (8) σκάφη διέρρηξαν την νύχτα της 30/4/2020 και οκτώ (8) σκάφη διέρρηξαν την νύχτα της 18/10/2020 και στις τρείς περιπτώσεις ο Σύλλογός μας έκανε καταγγελία στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, καταγράφηκαν τα περιστατικά από στελέχη του τμήματος ασφαλείας του λιμεναρχείου και τελικά συνελήφθη ομάδα Ρομά και ημεδαπών οι οποίοι είχαν κυριολεκτικά ρημάξει σχεδόν όλα τα λιμανάκια του νησιού. Δυστυχώς αποδείχθηκε, ότι οι σεσημασμένοι Ρομά κλέφτες δεν πτοούνται από κάμερες και δεν έχουν πρόβλημα να καταγραφούν τα πρόσωπά τους. Πάντως τους τελευταίους 3 μήνες δεν έχουν γίνει κλοπές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα. Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι η απόφαση – απαίτηση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου να πληρώσουμε τέλη ελλιμενισμού…!!! Για την ιστορία να ενημερώσουμε, ότι τον Σεπτέμβριο αιφνιδίως κάποιοι υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου ενημέρωσαν (προφορικά και άτυπα χρησιμοποιώντας ανυπόγραφα έντυπα) ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών, ότι θα πρέπει να δηλώσουν και να καταβάλουν τέλη ελλιμενισμού. Η απαίτηση βασίζεται σε μια Υπουργική απόφαση του 2014, που αναφέρεται σε αναπροσδιορισμό δικαιωμάτων Λιμενικών Ταμείων και Διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων. Το ζήτημα απασχόλησε το Δ/κό Σ/λιο του Συλλόγου μας κατά την συζήτηση του οποίου διατυπώθηκαν τα παρακάτω εύλογες σοβαρές επιφυλάξεις : 1. Για την νομιμότητα της απόφασης και 2. Για το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη έγγραφη ενημέρωση. Συγκεκριμένα, η με αρ. 8122.1/29/16.07.2014 ΦΕΚ Β΄2032/25-07-2014 Υπουργική Απόφαη, που επικαλούνται υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου αφορά ρητά τέλη ελλιμενισμού, δηλαδή πρυμνοδέτηση σε λιμάνια , με υποχρέωση καθορισμού θέσεων ελλιμενισμού, είναι ανταποδοτικά και αναλώνονται αποκλειστικά από τους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης των λιμένων, για την εκτέλεση, συντήρηση και βελτίωση των λιμενικών έργων, εγκαταστάσεων και παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών προς τους χρήστες. Αυτός είναι και ο λόγος υποθέτουμε, που από το 2014 μέχρι σήμερα κανένα Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου δεν επέβαλε την είσπραξη των ανωτέρω τελών ελλιμενισμού από τα σκάφη που πρυμνοδετούν στα Αλιευτικά καταφύγια του νησιού μας. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε, ότι ειδικά για το αλιευτικό καταφύγιο Λουτρόπολης Θερμής ζητάμε είκοσι και πλέον χρόνια καθαρισμό της λεκάνης και της εισόδου του καταφυγίου και η μόνιμη απάντηση που εισπράττουμε είναι ότι πρόκειται για παρανόμως υφιστάμενο καταφύγιο και δεν νομιμοποιείται η διενέργεια εργασιών, ότι πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί και μετά να γίνουν εργασίες. Αυτή την αντίφαση δεν την καταλαβαίνουμε και δεν την αποδεχόμαστε. Επίσης, όπως είναι γνωστό στα αλιευτικά καταφύγια δεν προβλέπεται συγκεκριμένος χώρος πρυμνοδέτησης για τα σκάφη, αντίθετα μπορεί να δέσει, όποιος θέλει, όπου θέλει, ασχέτως αν για να αποφεύγονται εντάσεις και διαπληκτισμοί τηρούμε ένα ηθικό κανόνα σεβασμού και αλληλοκατανόησης. Συμπληρωματικά να αναφέρουμε, ότι από το νόμο δεν προβλέπονται ποινές για τους παραβάτες και είναι φυσιολογικό γιατί εάν αρνηθεί ένα πλοίο να καταβάλει τέλη ελλιμενισμού το Λιμεναρχείο δεν θα του επιτρέψει την πρυμνοδέτηση. Για όλους αυτούς τους λόγους το Δ.Σ. σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να περιμένει την επίσημη, έγγραφη και υπογεγραμμένη απόφαση του Λιμενικού Ταμείου( για να διασφαλιστεί, ότι υπάρχει ανάλογη απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου, δεδομένου ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του, ουδεμία αναφορά υπάρχει) και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποφασίσει. Μέχρι σήμερα σχετικό επίσημο έγγραφο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου δεν υπάρχει. Δεσμευόμαστε να σας ενημερώσουμε, όταν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα. Συνεχίζουμε, λέγοντας ότι την φετινή χρονιά αρχές Φεβρουαρίου συμπληρώνεται η θητεία του Δ/κού Σ/λίου και πρέπει να γίνουν εκλογές. Δυστυχώς, με τις παρούσες συνθήκες πανδημίας και το νησί μας στο κόκκινο με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Άποψή μας είναι να παραταθεί για ένα χρόνο η θητεία του υπάρχοντος Συμβουλίου, με την προσδοκία ότι μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο του 2022, θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα έχουμε επιστρέψει σε συνθήκες καθημερινότητας , ώστε να προχωρήσουμε σε γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση και να δρομολογήσουμε τις προβλεπόμενες από το νόμο εκλογικές διαδικασίες. Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ο παρόν απολογισμός δράσης έτους 2020 και η πρόταση για παράταση της θητείας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας για ένα χρόνο, θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.nesealth.gr και στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφόσον δεν καταγραφεί αντίρρηση ή ένσταση, θα θεωρηθεί ότι έλαβε την έγκριση των μελών του Συλλόγου μας. Για το Δ/κο Σ/λιο Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΓΙΔΙΚΗΣ Ο ΑΝΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥΡΑΜΑΝΗΣ Ο ΤΑΜΊΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΠΕΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2019 Αγαπητές φίλες και φίλοι Μια χρονιά πέρασε και αυτό αντανακλάται και στα πεπραγμένα του Συλλόγου μας. Σημαντικό γεγονός , ήταν η διενέργεια εκλογών τον Φεβρουάριο του 2019 για την εκλογή νέου Δ.Σ. τα έτη 2019 – 2020. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2021. Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. είναι η ακόλουθη : Μέλη Δ.Σ. οι Παν. Πετράς, Κυριάκος Χατζηλίας και Σοφοκλής Πέπας. Γενικός Γραμματέας : ο Γιώργος Διγιδίκης καθηγητής Φιλόλογος που τώρα που πήρε σύνταξη τον καλέσαμε να μας βοηθήσει στο Σύλλογο Ταμίας : ο Γιώργος Κολοκυθάς, σταθερή αξία. Συμμετέχει στη Διοίκηση πάνω από μια 10ετία και παρότι το 2019 ανέλαβε χρέη Διευθυντού Οικονομικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου εργάζεται δέχτηκε να μας βοηθήσει για άλλη μια διετία στην οικονομική διαχείριση του Συλλόγου μας. Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ η βοήθειά σου είναι πολύτιμη για μας. Αντιπρόεδρος ο Χρήστος Τουραμάνης και Πρόεδρος ο υποφαινόμενος, Χρήστος Μανωλέλλης. Στο νέο Δ.Σ. δεν συμμετέχει ο Προηγούμενος πρόεδρος κ. Θωμάς Γαλιάνος , ο οποίος αποσύρθηκε για λόγους υγείας. Ο αγαπητός σε όλους Θωμάς σήκωνε ένα μεγάλο βάρος στη λειτουργία του Συλλόγου μας, και το κενό που άφησε δεν μπορέσαμε δυστυχώς να το αναπληρώσουμε στο σύνολό του. Επίσης, μεγάλο πλήγμα δέχτηκε το Δ.Σ., γιατί ένα μέλος της διοίκησης ο Παναγιώτης ήταν άτυχος. Χτυπήθηκε ξαφνικά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτή τη στιγμή δίνει ένα μεγάλο προσωπικό αγώνα να ορθοποδήσει και μαζί με την αγάπη μας, του στέλνουμε τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση και επιστροφή. Εδώ θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι για λόγους δεοντολογίας δεν τέθηκε θέμα αντικατάστασής του και συνεχίζουμε στο Δ.Σ. με 6 μέλη. Τον Φεβρουάριο υλοποιήθηκε ένα Μικρό αλλά πολύ ουσιαστικό και αναγκαίο έργο. Αποκαταστάθηκε η λειτουργικότητα, η καθαριότητα και η αισθητική της ράμπας στο λιμάνι της Λουτρόπολης Θερμής. Το Δ/Κο Σ/Λίο του Συλλόγου μας ευχαριστεί θερμά για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή του στην υλοποίηση του έργου, το μέλος μας τέως Αντιδήμαρχο Λέσβου και τώρα Αυτοδιοικητικό στέλεχος στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου κ. Κώστα Κατσαρό. Τον Μάρτιο Ο σύλλογός άλλαξε ασφαλιστική εταιρεία και μετά από έρευνα αγοράς πέτυχε νέες χαμηλότερες τιμές για την υποχρεωτική ασφάλιση των σκαφών των μελών μας. Η νέα εταιρεία είναι η QATAR INSURANSE GROUP και νέα ασφαλιστική σύμβουλος είναι η Ασπα Γκρέκα. Οι νέες τιμές έχουν ως εξής: έως 50h - 35ευρω 51-100h- 45ευρω 101-150h-55ευρω 151-200h-65ευρω 201-250h-75ευρω 251-300h-85ευρω Επίσης, ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΚΠΤΩΣΗ 10% παρέχει η εταιρεία σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Συλλόγου μας και τις οικογένειές τους για ασφαλιστήρια Αυτοκινήτων και Μοτο. Δηλαδή επιδεικνύουμε το ασφαλιστήριο που είχαμε από οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία και επί του ποσού που καταβάλαμε προηγουμένως γίνεται έκπτωση 10% για νέο ετήσιο συμβόλαιο, έτσι δίνεται η ευκαιρία να ωφεληθούν όλα τα μέλη μας μαζί με τις οικογένειές τους. Τον επόμενο μήνα δεχτήκαμε την προσφορά ενός ολοκαίνουργιου πλυστικού μηχανήματος, καλύτερου και μεγαλύτερης ισχύος από το προηγούμενο που είχε ο Σύλλογος. Αυτή η προσφορά οφείλεται αποκλειστικά στις ενέργειες του μέλους του Συλλόγου μας, του έτερου τέως Αντιδημάρχου και τώρα Περιφερειακού Συμβούλου κ. Νίκου Καρασάββα. Νίκο σε ευχαριστούμε πολύ. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τέτοια μέλη στο Σύλλογό μας. Τέτοια στελέχη χρειάζεται ο τόπος μας, αυτά στηρίζουμε, αφενός γιατί είναι μέλη μας και αφετέρου γιατί είναι άξια και ικανά άτομα. Την άνοιξη αρχίσαμε τις επισκευές. Το 2019 ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε επίπεδο ζημιών και επισκευών. Το τρέιλερ του Συλλόγου μας σχεδόν διαλύθηκε, και δαπανήσαμε 550 € για να το επισκευάσουμε. Επίσης, η πράσινη σπίθα στην είσοδο του λιμανιού καταστράφηκε κόπηκε η μεταλλική του βάση και την μαζέψαμε από το βυθό της θάλασσας, οπότε για την προμήθεια νέας σπίθας δαπανήσαμε το ποσό των 150 €. Τον Σεπτέμβριο λόγω καιρικών συνθηκών και ενώ είχαμε κάνει όλη την προετοιμασία, αναγκασθήκαμε να ακυρώσουμε την Γιορτή καλαμαριού. Προσέξτε Γιορτή και όχι διαγωνισμό καλαμαριού. Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε γιατί μετά από 10 χρόνια αναγκασθήκαμε να αλλάξουμε την ονομασία και τον χαρακτήρα της εκδήλωσης. Μετά το πέρας του διαγωνισμού του 2018 δεχτήκαμε ένα έγγραφο από το Τμήμα Ασφαλείας του Λιμεναρχείου που μας έλεγε ρητά ότι στο μέλλον για τη διενέργεια διαγωνισμού ψαρέματος θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουμε την απαιτούμενη από το νόμο, άδεια της Δ/νσης Αλιείας Της περιφέρειας Β. Α. Συμμορφωθήκαμε με την υπόδειξη του Λιμεναρχείου, υποβάλαμε σχετικό αίτημα περιγράψαμε αναλυτικά την διαδικασία και υπογραμμίσαμε ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους ευθύνη στο διαγωνισμό. Η δ/νση μας έδωσε άδεια, αλλά με υποσημείωση του τμήματος ασφαλείας του Λιμεναρχείου για πλήρη ανάληψη της ευθύνης ονομαστικά από τη Διοίκηση και μια σειρά από άλλους κανόνες ασφαλείας στις οποίες δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. αποφάσισε μετα από 10 χρόνια να αλλάξει τη μορφή της εκδήλωσης, δηλαδή να αφαιρεθεί το διαγωνιστικό στοιχείο και να παραμείνει ως καθαρά πολιτιστική εκδήλωση, που θα την ονομάζουμε Γιορτή και όχι διαγωνισμό καλαμαριού. Αντικαταστήσαμε τα κύπελλα με αναμνηστικές πλακέτες και θα βραβεύουμε πλέον τον καλύτερο ψαρά με κριτήριο την προσφορά του σε καλαμάρια στο Σύλλογο. Τον Δεκέμβριο γραφτήκαμε στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων του Υπουργείου Οικονομικών (υποχρεωτική εγγραφή ), καθώς και στο μητρώο Πολιτιστικών Σωματείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τον ίδιο μήνα υποβάλλαμε ηλεκτρονικά αίτηση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Β.Α. με το ποσό των 6.970 € για την υλοποίηση τεσσάρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και συγκεκριμένα 1. Τον εορτασμό των θεοφανείων,2. της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον, 3. Της γιορτής καλαμαριού και 4. Του ψαρέματος με Γρίπο. Υποβάλλαμε το αίτημα γιατί χωρίς πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν μπορούμε να πάρουμε επιχορηγήσεις και χωρίς επιχορηγήσεις τα πράγματα είναι δύσκολα για τα οικονομικά του Συλλόγου μας. Ακολούθως, οργανώσαμε τον εορτασμό των Θεοφανείων, με εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά έχουμε ένα ιερέα παντός καιρού. Ο παπαΜιχάλης δεν καταλαβαίνει τίποτα. Και το καταπέτασμα των ουρανών να ανοίξει εκείνος θα είναι εκεί, πάνω στην εξέδρα του Συλλόγου μας για να αγιάσει τα νερά. Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία του Συλλόγου μας. Το 2019 είχαμε ΕΣΟΔΑ : 1925 € (ήταν λίγο αυξημένα λόγω εκλογών) και ΕΞΟΔΑ: 2340 €. Το ταμειακό μας υπόλοιπο στην τράπεζα είναι 6,820 € Τα Έξοδά μας αφορούν ανά κατηγορία τα ακόλουθα: 500 € η εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας 800 € για επισκευές ( τρειλερ και σπίθα) 370 € για ΟΤΕ και ιντερνετ 140 € για την λειτουργία της ιστοσελίδας μας (hosting & domain name) 50 € για αγορά SMS επικοινωνία 100 € για την εκδήλωση των φώτων 300 € δαπανήσαμε για την προετοιμασία της γιορτής καλαμαριού που αναβλήθηκε 80 € για γενικά έξοδα ( τονερ, χριστουγενιάτικα φωτάκια, βρύσες, κλπ) Συμπερασματικά, και το 2019 έκλεισε με ζημιά που καλύψαμε από τα ταμειακά αποθέματα του Συλλόγου. Αναφορικά με τον αριθμό των μελών μας παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα και φαίνεται να σταθεροποιείται περίπου στα 80 μέλη, ταμειακώς εντάξει. Πεπραγμένα 2017-2018 «Αγαπητοί φίλοι – μέλη του συλλόγου μας Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα τους Θ. Γαλιάνο, Πρόεδρο Δ.Σ. , Χρήστο Τουραμάνη Γραμματέα, Γ. Κολοκυθά ταμεία , Χρήστο Βασιλάκο , Παναγιώτη Πετρά, Σοφοκλή Πέππα και τον υποφαινόμενο ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, προσωπική και κοινωνική ευημερία. Πέρασαν δύο χρόνια από το Φεβρουάριο του 2017 που ανέλαβε το Διοικητικό μας Συμβούλιο και είναι η ώρα να ενημερώσουμε το σώμα για αυτά που κάναμε, τις ευκαιρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Όπως γνωρίζετε ο Σύλλογος μας έχει καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια 3 βασικές ετήσιες εκδηλώσεις, που ανάλογα με τις συνθήκες εμπλουτίζονται και με άλλες δραστηριότητες. Κάθε χρόνο λοιπόν, ξεκινάμε με την κοπή της πίτας μας και την Γενική Συνέλευση κατά την οποία ενημερώνουμε τα μέλη για τις δραστηριότητες που αναπτύξαμε και την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τα μέλη μας, να συζητήσουμε διάφορα θέματα και να λάβει το Δ.Σ. τα μηνύματα και τις κατευθύνσεις για την επόμενη χρονιά. Το Σεπτέμβριο υλοποιούμε την άλλη μεγάλη εκδήλωση του διαγωνισμού ψαρέματος καλαμαριού, που είναι και η αφορμή να προσφέρουμε στα μέλη μας ένα όμορφο καλοκαιρινό γλέντι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Το 2018 μάλιστα ήταν η καλύτερη χρονιά από άποψη καλαμαριών και συνολικού βάρους. Συνολικά 21 σκάφη με 53 συμμετέχοντες αλιεύσαν 23 κιλά (176) καλαμάρια, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν αλιευτεί 7,432 κιλά (56) καλαμάρια !!!. Αυτός ο Διαγωνισμός ψαρέματος καλαμαριού μας χαρακτηρίζει, γιατί είναι ο μοναδικός που υλοποιείται τουλάχιστον στην Ελλάδα και εφέτος προβλήθηκε από ραδιοσταθμό Alpha 96.5 της Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο κλείνουμε τις εκδηλώσεις μας με τον εορτασμό των Θεοφανείων. Για την εκδήλωση αυτή, είναι γνωστό, ότι ο Σύλλογός μας έχει προμηθευτεί με χρηματοδότηση του κοινοτικού προγράμματος LEADER, πτυσσόμενη εξέδρα και μικροφωνική εγκατάσταση, τα οποία αναπτύσσει κάθε χρόνο στο λιμάνι. Στολίζουμε με βάγιες και γιρλάντες σημαιών την εξέδρα κα ι τον περιβάλλοντα χώρο στο λιμάνι της Θερμής, τοποθετούμε τα πανό του Συλλόγου μας σε εμφανή σημεία για να προβάλλουμε το Σύλλογό μας, ενώ προσφέρουμε κεράσματα γλυκά και ποτά στον κόσμο. Επίσης, διατηρήσαμε την ιστοσελίδα μας στο ιντερνέτ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν το δίαυλο επικοινωνίας του Συλλόγου μας με την κοινωνία. Διατηρούμε συνεχή και σταθερή συνεργασία με την ΕΜΥ για τον Μετεωρολογικό μας σταθμό και αυτή είναι μια δράση με κοινωνικό προσανατολισμό που ενισχύει τον τόπο μας και Σύλλογο. Επίσης, είχαμε και εφέτος αρκετές ζημιές (το τρέιλερ σχεδόν διαλύθηκε από την αλμύρα το επισκευάσαμε, το πλυστικό χάλασε και το επισκευάσαμε, σύντομα θα χρειαστούμε νέο πλυστικό μηχάνημα, η πράσινη σπίθα καταστράφηκε και πρέπει να αντικατασταθεί… .κλπ. Προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία αλλά τα εργαλεία έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά συμβόλαια των σκαφών μας, αντιμετωπίσαμε τη χρονιά που πέρασε την εξής περίπτωση. Δεχτήκαμε προσφορά από ασφαλιστικό σύμβουλο που ήταν λίγο φθηνότερη από αυτή του συμβολαίου μας. Χωρίς να την κοινοποιήσουμε στον ασφαλιστή μας, τον ενημερώσαμε και ζητήσαμε νέα προσφορά. Συγκριτικά οι δύο προσφορές είχαν ως εξής: Παλιές τιμές NP Άλλη προσφ. Νεα προσφ. NP έως 50h 38 35 38 51-100h 47 45 46 101-150h 57 55 55 151-200h 71 65 68 201-250h 81 75 80 251-300h 90 85 90 Αποφασίσαμε να παραμείνουμε στην NP με την νέα βελτιωμένη προσφορά. Η διαδικασία αυτή ανέδειξε μια οργανωτική αδυναμία του Συλλόγου. Συγκεκριμένα δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλαγή Ασφαλιστικού φορέα άμεσα γιατί δεν είχαμε αντίγραφα των αδειών πλόων και τις ατομικές άδειες χειριστών σκάφους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να μας στείλετε σε φωτοτυπία ή email ή με messenger φωτογραφία των αδειών , ώστε να ενημερώσουμε το αρχείο μας. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που εντοπίσαμε σε έλεγχο που πραγματοποιήσαμε τον Σεπτέμβριο είναι ότι η εταιρεία συνεχίζει να πουλάει ασφάλειες κάτω από το ομαδικό μας συμβόλαιο και σε παλιά μέλη που έχουν διαγραφεί λόγω οφειλών συνδρομών έναντι του Συλλόγου, καθώς και σε μέλη που έχουν οφειλές παλαιών ετών και σήμερα θα τους προτείνουμε για διαγραφή. Συμπερασματικά το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα των ασφαλειών σκαφών. Επίσης, τον Δεκέμβριο δεχτήκαμε τηλεφώνημα και ακολούθησε το παρακάτω emai: Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να τεκμηριώσει επιστημονικά τις επιλογές της Κοινής Αλιευτικής πολιτικής, δημιούργησε ένα κοινό Κοινοτικό πλαίσιο για τη Συλλογή, Διαχείριση και Χρήση Δεδομένων στον Τομέα της Αλιείας και της Υδατοκαλλιέργειας. Για το λόγο αυτό έχει εκδώσει Κανονισμούς και Εφαρμοστικές Αποφάσεις για την εκπόνηση Εθνικών Προγραμμάτων Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων (ΕΠΣΑΔ) από τα κράτη μέλη, από όπου προκύπτει και η ανάγκη για την συλλογή δεδομένων για την ερασιτεχνική αλιεία. Στα πλαίσια λοιπόν του ΕΠΣΑΔ διενεργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πιλοτική έρευνα για την ερασιτεχνική αλιεία με φορείς υλοποίησης το ΙΝΑΛΕ και το ΕΛΚΕΘΕ. Για την υλοποίηση της παραπάνω έρευνας ζητάμε την πολύτιμη συμμετοχή των συλλόγων ερασιτεχνών αλιέων. Συνημμένα θα βρείτε το απαραίτητο υλικό για την συμμετοχή όσων Μελών σας το επιθυμούν στην έρευνα: 1) Επιστολή-πρόσκληση που εξηγεί με λίγα λόγια τα στάδια της έρευνας και πως μπορείτε να συμμετέχετε. 2) Το έντυπο/ημερολόγιο το οποίο θα συμπληρώνεται από τους συμμετέχοντες στην έρευνα 3) Οδηγίες συμπλήρωσης του ημερολογίου 4) Δείγμα συμπληρωμένου ερωτηματολογίου Σας υπενθυμίζουμε ότι το οι παραπάνω φορείς δεν έχουν ελεγκτικό ρόλο, και τα στοιχεία που θα μας παρέχουν οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιστημονικούς σκοπούς. Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα Μέλη σας. Παρακαλούμε προωθήσετε το παρόν email σε όσους συλλόγους ερασιτεχνών αλιέων γνωρίζεται ή ακόμη και σε μη οργανωμένους αλιείς. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Με εκτίμηση Τάσος Παπαδόπουλος Φυσικά αυτά που ζητάνε δεν γίνονται στην πράξη. Μπορεί κάποιοι ερευνητές να τα σχεδιάζουν στα γραφεία, αλλά είναι εκτός πραγματικότητας. Εύλογα όμως αυτή η δράση μπορεί να σχετίζεται με τα νέα μέτρα για την ερασιτεχνική αλιεία. Σας διαβάζω σχετικό δημοσίευμα: Επιστρέφουν οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας με νέο νομοσχέδιο που φέρνει στην Βουλή η κυβέρνηση μετά από την κατάργηση της το 2014 και μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξανά νομοθετηθεί Το 2016 με το περίφημο άρθρο 43 επανερχόταν η ερασιτεχνική άδεια αλιείας σκάφους, όπου θα μπορούσαν να προμηθευτούν σκάφη μέχρι 6 μέτρα για φουσκωτά, μέχρι 7,5 για τα υπόλοιπα και μέχρι 120 ίππους ιπποδύναμη. Αυτό σημαίνει ότι αν το νομοσχέδιο περνούσε, φουσκωτά μεγαλύτερα από 6 μέτρα ή σκάφη πολυεστερικά – ξύλινα μεγαλύτερα από 7,5 μέτρα ή σκάφη που έχουν μηχανή μεγαλύτερη από 120 hp, δεν θα μπορούσαν να ψαρέψουν! Οι αντιδράσεις όμως ήταν η αιτία ώστε να μη ψηφιστεί . Την επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, έχει εξαγγείλει μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά διαστήματα. Τώρα όμως έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και η κυβέρνηση θα φέρει σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο που θα επαναφέρει την άδεια ερασιτεχνικής αλιείας ενώ θα αλλάξουν και τα πρόστιμα, με την μέθοδο του point system, ενώ θα νομοθετηθεί και η ηλεκτρονική αίτηση καθώς και η δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών. «Μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργαζόμαστε αφορά την επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και στη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι ερασιτέχνες αλιείς και ποιος ο αντίκτυπός τους στα ιχθυοαποθέματα». είχε αναφέρει ο κ. Αποστόλου. Την πρόθεση του να επαναθεσπίσει την ερασιτεχνική άδεια αλιείας, γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη, τον Φεβρουάριο ο κ. Αποστόλου είπε ότι και στο παρελθόν επιχειρήσαμε με τροπολογία να επαναφέρουμε την ερασιτεχνική άδεια όμως αυτή δεν ψηφίστηκε. «Αυτή τη φορά πάντως η λύση θα είναι οριστική» είχε τονίσει ο κ. Αποστόλου. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα αποκαλυφθούν σταδιακά μέχρι να δημοσιευτεί στο open.gov.gr όπου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Οι πληροφορίες λένε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει αρχές του 2019, τώρα πριν τις εκλογές, μετά τις εκλογές …. Θα δούμε. Πάντως δεν θα είναι για καλό. Πέρα από αυτά Σε ότι αφορά τα οικονομικά του Συλλόγου : 2016 2017 2018 Έσοδα 1400,00 1875 1.450 Έξοδα 2.95878 2.644,78 2067,01 Ταμειακό Υπόλοιπο 8.908,74 8.139€ 7521,97 Κλείνοντας θέλουμε να κάνουμε μια γενική εκτίμηση της κατάστασης στο Σύλλογο. Η δύναμη των εγγεγραμμένων μελών μας εμφανίζει έντονα πτωτική τάση. Σήμερα θα προτείνουμε την διαγραφή άλλων 18 μελών και η δύναμή μας διαμορφώνεται στα 80 μέλη, όταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης το 2010 αριθμούσαμε 200 μέλη. Επίσης, παρατηρείται μια καθυστέρηση στην πληρωμή των συνδρομών, απόρροια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Τέλος, είναι αναγκαία η ανανέωση των μελών του Δ.Σ. πρέπει να υπάρχει εναλλαγή . Είναι απαραίτητο να μπουν νέα πρόσωπα με διάθεση και όρεξη για να πάνε το Σύλλογο παραπέρα. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει σήμερα να ορίσουμε εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από 3 άτομα, που θα παραλάβουν τις αιτήσεις υποψηφιότητας και θα διενεργήσουν τις εκλογές. Κλείνοντας την εισήγησή μας παρακαλούμε 1. Να εγκρίνεται τα πεπραγμένα του Συλλόγου μας 2. Να εγκρίνεται την 10/2/2019, ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών από ώρα 9ης πρωινή μέχρι την 5η απογευματινή και 3. Να ορίσετε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που θα αναλάβουν τη διαδικασία οργάνωσης και υλοποίησης των εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της διετίας 2019 – 2021. 4. Να ορίσετε την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έως 7/2/2019 και ώρα 7η απογευματινή ΠΕΠΕΡΑΓΜΕΝΑ 2015-2016 «Αγαπητοί φίλοι – μέλη του συλλόγου μας Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα τον Αντιπρόεδρο Θ. Γαλιάνο, τον Γενικό Γραμματέα Χρήστο Βασιλάκο , τον Ταμεία Γ. Κολοκυθά,και τα μέλη Δημ Καλαϊτζή, θ. Πασαλή, Π. Πετρά και τον υποφαινόμενο ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, προσωπική και κοινωνική ευημερία. Σαν τώρα θυμάμαι τον Χρήστο τον Κλειδαρά που μου πρότεινε να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο ερασιτεχνών αλιέων να μπορούμε να πιέζουμε πιο αποτελεσματικά τις αρχές να γίνουν κάποια πράγματα στο λιμάνι. Του απάντησα και γιατί όχι, και καλέσαμε την πρώτη συνάντηση στην ταβέρνα του Γιώργου του Μανδαμαδιώτη και γέμισε το μαγαζί με θερμιώτες και Μυτιληνιούς που με πολύ ενθουσιασμό συμφώνησαν και μας παρακίνησαν να προχωρήσουμε. Έτσι κάναμε το καταστατικό και ξεκινήσαμε χωρίς λεφτά, αλλά με πολύ εθελοντική δουλειά. Πέρασαν χρόνια για να αποκτήσουμε χρήματα, αυτό έγινε πολύ μετά στις καλές εποχές. Λίγα μέλη στην αρχή με το ζόρι 30 -40 άνθρωποι και κάποια εποχή φτάσαμε και τα 200. Σήμερα είμαστε περί τα 100 μέλη με συνεχώς πτωτική τάση, λόγω οικονομικής κρίσης. Στα 20 αυτά χρόνια πετύχαμε απίστευτα πράγματα, που ούτε και εμείς τα φανταζόμασταν. Το σίγουρο σήμερα είναι ότι αναντίρρητα είμαστε ένας πολύ οργανωμένος σύλλογος, ένας σύλλογος πρότυπο ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο και αυτό δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας για να περιαυτολογήσουμε. Θα σας διαβάσω ένα Μαιλ που μας έστειλε ο Σύλλογος………. «Καλησπέρα. Σας γράφω ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελεύθερης Κατάδυσης και Υ/Β Αλιείας Τρίτωνες Κατερίνης. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου βρήκε στο διαδίκτυο το site σας και με προέτρεψε να το δω κι εγώ και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Αποτελείτε ένα άριστο παράδειγμα του πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι απανταχού ερασιτέχνες και με πλήρη συναίσθηση του λόγου , χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής , πέραν του έργου που επιτελείτε ,η σοβαρότητα που επιδεικνύετε αναβαθμίζει την ερασιτεχνική αλιεία γενικότερα. Έχω ήδη κάνει μια σχετική ανάρτηση στο blog του Συλλόγου μας (tritoneskaterinis.blogspot.com ) και έβαλα ένα link ώστε να μπορούν και οι ΄΄δικοί΄΄ μας να βλέπουν πως πρέπει να γίνονται κάποια πράγματα... Ευελπιστώ να έρθουμε σε επαφή κάποια στιγμή και για συνεργασία σε θέματα που αφορούν όλους μας μιας και μπορεί να μας χωρίζει η απόσταση αλλά η Θάλασσα φτάνει παντού και μας ενώνει. Με εκτίμηση Άρης Αθανασιάδης Αντιπρόεδρος Τριτώνων Κατερίνης» Σε κάποιες στιγμές ξεπεράσαμε και τα Εθνικά μας σύνορα όταν το περιοδικό FARNET της ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στην δράση μας. Στα χρόνια που πέρασαν δημιουργήσαμε υποδομές, μόνιμες εγκαταστάσεις για τη συντήρηση των σκαφών μας, τρέιλερ, πλυστικά μηχανήματα, Εντευκτήριο , με ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου, ιστοσελίδα, μετεωρολογικό σταθμό συνδεδεμένο με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, εξωτερική Ηλεκτρονική πινακίδα. Επίσης, αξιοποιήσαμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LEANDER και προμηθευτήκαμε ολοκληρωμένο Ηχητικό σύστημα ,150 πτυσσόμενα καθίσματα, 10 Τραπέζια ροτόντες και 5 μικρότερα, πτυσσόμενη εξέδρα, Προβολέα 1000W, Τηλεόραση, βιντεοπροβολέα, βιντεοκάμερα κ.α. Διοργανώσαμε δεκάδες εκδηλώσεις με κορυφαίες στιγμές τις δύο μεγαλειώδεις αναπαραστάσεις του Γρίπου που προσέλκυσαν χιλιάδες επισκέπτες. Πιέσαμε να γίνουν πράγματα στο λιμάνι και να πάρει τη σημερινή του μορφή. Να είσαστε σίγουροι ότι το λιμάνι της Θερμής δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα αν δεν υπήρχε ο Σύλλογός μας. Λιώσαμε παπούτσια, γίναμε τσιμπούρι και εξακολουθούμε να πιέζουμε, με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός του πυθμένα του λιμανιού. Έχουμε στείλει δεκάδες έγραφα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όχι μόνο στο νησί αλλά και στα υπουργεία στην Αθήνα. Παρακολουθούμε τα θέματα και την κατάλληλη στιγμή παρεμβαίνουμε αποφασιστικά, όπου πρέπει και όπου χρειάζεται. Εάν προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τους παράγοντες της επιτυχίας θα σας έλεγα ότι οφείλεται αποκλειστικά στους ανθρώπους. Τα δεκάδες μέλη που ο καθένας έχει προσφέρει κάτι ουσιαστικό ανάλογα με δυνατότητες, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Άλλος τεχνικά, άλλος γραφειοκρατικά, άλλος οικονομικά, άλλος με τις γνωριμίες του και άλλος από θέσεις ευθύνης. Και είχαμε και έχουμε τη χαρά να βλέπουμε μέλη του συλλόγου μας σε υψηλές θέσεις σε νομαρχία, περιφέρεια και δήμο. Οι άνθρωποι λοιπόν αλλά και μια σταθερή οικονομική και κοινωνική πολιτική, που να βλέπει μακριά. Στο Σύλλογό μας καταφέραμε να αφήσουμε τις κομματικές μας ταυτότητες και τις προσωπικές μας επιλογές έξω και μακριά από τις δράσεις μας. Ασφαλώς, αξιοποιήσαμε τις πολιτικές συγκυρίες αλλά όχι με βάση το ατομικό μας συμφέρον, αλλά με γνώμονα το συμφέρον του συλλόγου. Στα 20 χρόνια περάσαμε πολλές διακυμάνσεις, περάσαμε όλες τις «παιδικές ασθένειες», ήρθαν και στιγμές που μεγαλουργήσαμε, αλλά η οικονομική κρίση που ενέσκηψε στη χώρα μας και βύθισε τους Έλληνες στην οικονομική ανέχεια, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον Σύλλογό μας. Πολλά από τα μέλη μας απέσυραν τα σκάφη τους και εφέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που γινόταν μάχη στο λιμάνι για μια θέση είχαμε πολλά αγκυροβόλια άδεια. Φυσικά τα μέλη μας μειώνονται με μεγάλο ρυθμό και αντίστοιχα μειώνονται και οι ετήσιες συνδρομές των μελών μας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι από 200 μέλη που ήμασταν το 2009 σήμερα μετράμε 100 περίπου και του χρόνου δεν ξέρουμε πόσοι θα είμαστε. Αυτό αποτυπώνεται και στα οικονομικά του Συλλόγου. Πέρυσι κλείσαμε το έτος με συνολικό ταμείο 10.467 € και εφέτος κλείσαμε στα 8.908 €. Δαπανήσαμε 2958 € και εισπράξαμε από συνδρομές 1400 €, δηλαδή εισπράξαμε μόλις 56 συνδρομές. Τα έξοδά μας είναι σταθερά λίγο κάτω από τα 3000 € κάθε χρόνο και καλύπτουν πάγιες δαπάνες τηλεφωνίας, ιντερνέτ, φιλοξενίας ιστοσελίδας, συντήρησης καθώς και δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων (κοπής βασιλόπιτας, εορτασμού των Θεοφανείων, παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον και διαγωνισμού καλαμαριού). Το κόστος των εκδηλώσεων αγγίζει ετησίως τα 1700 € περίπου. Από τα στοιχεία που σας παραθέσαμε φαίνεται, ότι το έλλειμμα καλύπτεται από το ταμειακό μας απόθεμα, που με σύνεση είχαμε φροντίσει να δημιουργήσουμε τα προηγούμενα καλά χρόνια. Επίσης, από τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα LEADER που υλοποιήσαμε το 2012, 2013 και 2015, καθώς και από τη στήριξη του Δήμου και εδώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το μέλος μας και Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Κώστα Κατσαρό. Επίσης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τον άλλο Αντιδήμαρχο τον Νίκο Καρασάβα, γιατί άμεσα και αποτελεσματικά έλυσε το πρόβλημα του νερού στο λιμάνι. Έδωσε εντολή για την τοποθέτηση ρολογιού και την ανάληψη της δαπάνης υδροδότησης της παραλίας και του λιμανιού από το Δήμο. Επειδή , όμως το «λίπος» τελειώνει, η επόμενη διοίκηση θα πρέπει να πάρει αποφάσεις που θα περιορίζουν τα ανελαστικά έξοδα , είτε μειώνοντας τις εκδηλώσεις, είτε ορίζοντας κάποιο αντίτιμο συμμετοχής, είτε αναζητώντας άλλες πηγές εσόδων. Αυτά είναι ζητήματα που θα αντιμετωπίσει το νέο Δ.Σ. και θα προκύψει από τις εκλογές που προτείνουμε να γίνουν σύντομα με ημερομηνία την 12/2/2017 δηλαδή την επόμενη Κυριακή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει σήμερα να ορίσουμε εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από 3 άτομα, που θα παραλάβουν τις αιτήσεις υποψηφιότητας και θα διενεργήσουν τις εκλογές. Κλείνοντας την εισήγησή μας παρακαλούμε 1. Να εγκρίνεται τα πεπραγμένα του Συλλόγου μας 2. Να εγκρίνεται την 12/2/2017, ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών από ώρα 9ης πρωινή μέχρι την 5η απογευματινή και 3. Να ορίσετε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που θα αναλάβουν τη διαδικασία οργάνωσης και υλοποίησης των εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της διετίας 2017 – 2019. 4. Να ορίσετε την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έως 10/2/2011 και ώρα 7η απογευματινή ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2013-2014 «Αγαπητοί φίλοι – μέλη του συλλόγου μας Εκ μέρους του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα τους Θ. Γαλιάνο, Δημ. Καλαϊτζή, θ. Πασαλή, Κ.Τατά, Γ. Κολοκυθά, Ν. Παπαδόπουλο και τον υποφαινόμενο ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, προσωπική και κοινωνική ευημερία. Το 2015 ξεκίνησε με νέα Περιφερειακή αρχή με, νέα δημοτική αρχή, νέα Κυβέρνηση και νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σύλλογό μας που θα προκύψει από τις εκλογές που θα ακολουθήσουν. Πέρασαν δύο χρόνια από το Φεβρουάριο του 2013 που ανέλαβε το Διοικητικό μας Συμβούλιο και είναι η ώρα να ενημερώσουμε το σώμα για αυτά που κάναμε, τις ευκαιρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Να ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτά που κάναμε. Όπως γνωρίζετε ο Σύλλογος μας έχει καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια 4 βασικές ετήσιες εκδηλώσεις, που ανάλογα με τις συνθήκες εμπλουτίζονται και με άλλες δραστηριότητες. Κάθε χρόνο λοιπόν, ξεκινάμε με την κοπή της πίτας μας και την Γενική Συνέλευση κατά την οποία ενημερώνουμε τα μέλη για τις δραστηριότητες που αναπτύξαμε και την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τα μέλη μας, να συζητήσουμε διάφορα θέματα και να λάβει το Δ.Σ. τα μηνύματα και τις κατευθύνσεις για την επόμενη χρονιά. Τον Ιούνιο διοργανώνουμε την εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον. Η σημασία της εκδήλωσης αυτής είναι να στείλουμε ένα μήνυμα και να ευαισθητοποιήσουμε τα μέλη και τους πολίτες, ότι δεν πρέπει να ρυπαίνουμε τη θάλασσα. Η εκδήλωση αυτή έχει προχωρήσει και έχει αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή δεν περιορίζεται στο να μαζέψουμε μερικά σκουπίδια από τις παραλίες. Το 2013 και 2014 ο Σύλλογός μας ανέπτυξε συνεργασίες με την ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, με το Σύλλογο Γυναικών Θερμής ,το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Δημοτικά, με σχολεία. Έτσι εκτός από το μάζεμα σκουπιδιών, ακολουθεί ζωγραφική παιδιών, κουκλοθέατρο, ζωγραφική προσώπου και χορός με κεράσματα στους συμμετέχοντες. Αυτές οι εκδηλώσεις είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία με συμμετοχή γονιών και παιδιών από την περιοχή και τη Μυτιλήνη. Είναι άλλη μια ευκαιρία να προβάλουμε το Σύλλογο στην τοπική κοινωνία. Το Σεπτέμβριο υλοποιούμε την άλλη μεγάλη εκδήλωση του διαγωνισμού ψαρέματος καλαμαριού, που είναι και η αφορμή να προσφέρουμε στα μέλη μας ένα όμορφο καλοκαιρινό γλέντι ΔΩΡΕΑΝ. Δυστυχώς , το 2013 οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να γίνει η εκδήλωση, ενώ το 2014 η βροχή μας διέκοψε το γλέντι στις 12 το βράδυ στο καλύτερο σημείο της. Βλέπετε σε αυτές τις ανοιχτές εκδηλώσεις ανεξάρτητα από το δικό μας χρονοπρογραμματισμό, χρειαζόμαστε σύμμαχο και τον καιρό . Τον Δεκέμβριο κλείνουμε τις εκδηλώσεις μας με τον εορτασμό των Θεοφανείων. Για την εκδήλωση αυτή, είναι γνωστό, ότι ο Σύλλογός μας έχει προμηθευτεί με χρηματοδότηση του κοινοτικού προγράμματος LEADER, πτυσσόμενη εξέδρα και δυνατή μικροφωνική εγκατάσταση, τα οποία αναπτύσσει κάθε χρόνο στο λιμάνι. Στολίζουμε με βάγιες και γιρλάντες σημαιών την εξέδρα κα ι τον περιβάλλοντα χώρο στο λιμάνι της Θερμής, τοποθετούμε τα πανό του Συλλόγου μας σε εμφανή σημεία για να προβάλλουμε το Σύλλογό μας, ενώ προσφέρουμε αναμνηστικές θρησκευτικές εικόνες στους κολυμβητές, καθώς και κεράσματα γλυκά και ποτά στον κόσμο. Αυτές οι εκδηλώσεις μας προβάλλονται τηλεοπτικά και ενισχύουν το κύρος και την αναγνωσιμότητα του Συλλόγου μας. Τι άλλο κάναμε: Πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι μειώσαμε το κόστος των ασφαλιστικών συμβολαίων των σκαφών. Τα τελευταία χρόνια πετύχαμε δύο μειώσεις που φτάνουν το 40 % λιγότερα ασφάλιστρα. Επίσης, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και υποβάλαμε δεύτερη πρόταση στο πρόγραμμα LEADER, με την οποία σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τον πεπαλαιωμένο και ανεπαρκή πλέον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Συλλόγου μας. Συγκεκριμένα η πρότασή μας έχει συνολικό προϋπολογισμό 8.707,75 € Και περιλαμβάνει την προμήθεια 1 ΗΥ, 1 ΤV, 1 βιντεοπροβολέα, 50 καθίσματα, 5 τραπεζάκια καθώς και χρήματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να μην επιβαρύνουμε το ταμείο του Συλλόγου. Ήδη μας έχουν ενημερώσει ότι το αίτημά μας έχει εγκριθεί και το νέο Δ.Σ. θα υπογράψει την σύμβαση και θα υλοποιήσει το έργο μέσα στο 2015. Μια άλλη σημαντική παρέμβαση είναι ότι ο Σύλλογός μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να επισκευάσει το Μύλο (το κτίριο που βρίσκεται στο λιμάνι). Με πολύ λίγα χρήματα και με την ευγενική προσφορά του Νίκου Διαμαντή που διέθεσε γερανοφόρο όχημα και την εθελοντική εργασία του Κ. Τατά, του Π. Λέκκα, του Θωμά Γαλιάνου του Νίκου Παπαδόπουλου και τη δική μου, αντικαταστήσαμε τον γυάλινο θόλο στην κορυφή του Μύλου, καθαρίσαμε και πλύναμε το εσωτερικό του κτιρίου που είχε μετατραπεί σε περιστεριώνα και το καταστήσαμε λειτουργικό. Αυτή είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς το Δήμο και εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής κοινωνικής ευθύνης που αναπτύσσει ο Σύλλογός μας, με σκοπό την καλή και εποικοδομητική συνεργασία με το Δήμο. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε και την υποστήριξη του Αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού, που είναι μέλος μας και μας βοηθάει σε ότι χρειαστούμε. Ένα άλλο σημαντικό έργο που είναι προϊόν της επιμονής και των αλλεπάλληλων πιέσεων του Συλλόγου μας στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, είναι η αντικατάσταση του παλιού φθαρμένου δικτύου ηλεκτροφωτισμού του λιμανιού της Θερμής. Έτσι φωταγωγήθηκε το λιμάνι και περιορίστηκαν δραστικά οι κλοπές στα σκάφη της Θερμής. Αντίθετα αυξήθηκαν με δραματικό τρόπο οι κλοπές στο λιμάνι των Νέων κυδωνιών, αλλά εκεί το έχουμε πει επανειλημμένως αντιμετωπίζουμε την αρνητική στάση του τοπικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας σε βαθμό που μας στερεί τη δυνατότητα να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση. Πέρα από αυτά αλλεπάλληλες είναι οι παραστάσεις, τα έγγραφα και οι πιέσεις που ασκούμε στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και την Λιμενική Επιτροπή. Έχουμε ανοιχτά θέματα με κυρίαρχο τον καθαρισμό του λιμανιού της Θερμής. Χρήματα υπάρχουν και είναι οι 100.000 €, που είχαμε καταφέρει να πείσουμε τον Κώστα Μουτζούρη, τότε που ήταν Γεν. Γραμματέας αρμόδιος για τα λιμάνια, να διαθέσει στο Λ.Τ.Λ. για να εκτελέσει τις εργασίες. Στο θέμα αυτό αφού μπήκαν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και δικαιολογίες, τελικά ο σημερινός πρόεδρος του Λ.Τ.Λ. μας είπε ότι η τεχνική μελέτη ολοκληρώθηκε και είναι προς δημοπράτηση το έργο. Τώρα έχουμε και αλλαγή κυβέρνησης δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει ο πρόεδρος στο Λ.Τ.Λ., θα είμαστε σε επικοινωνία και θα πιέζουμε, όπως κάναμε μέσα στο Γενάρη, που καλέσαμε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφο και αναδείξαμε το πρόβλημα με τα φύκια στη « Μπούκα» του Λιμανιού. Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που θα μας απασχολήσει άμεσα είναι η πλατεία του Μύλου. Η κατάσταση που ξέρουμε μέχρι σήμερα, δηλαδή μια ανοιχτή αδιαμόρφωτη πλατεία που αφήναμε αυτοκίνητα, Τρέιλερ και σκάφη αλλάζει. Ο Δήμος προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου διαμόρφωσης της πλατείας, με πλακοστρώσεις, σιντριβάνια, παιδική χαρά, πέργκολες, παγκάκια κλπ. Σύντομα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες, οπότε το καλοκαίρι θα έχουμε μια άλλη κατάσταση. Υπάρχουν προβλήματα και προσπαθούμε σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο κ. Κατσαρό και τις τεχνικές υπηρεσίες να τα περιορίσουμε. Προσπαθούμε δηλαδή να προασπίσουμε , όχι τα συμφέροντα γιατί συμφέροντα δεν υπάρχουν, αλλά την λειτουργικότητα του λιμανιού. Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ότι κάθε λιμάνι χρειάζεται ζωτικούς χώρους για να λειτουργήσει και οι όποιες αισθητικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι σε αυτή την κατεύθυνση, διαφορετικά αλλάζει χρήση, κλείνει το λιμάνι και μετατρέπεται σε χώρο περιπάτου. Πέρα από αυτά αντιλαμβάνεσθε ότι στα δύο χρόνια που πέρασαν έγιναν πάρα πολλές, μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εργασίες σε πολλά επιμέρους θέματα, όπως επισκευές, συντηρήσεις, έγγραφα, προτάσεις κλπ, κλπ. Σε ότι αφορά τα οικονομικά του Συλλόγου : Όταν έκλεισε η χρονιά την 31/12/2012 το ταμειακό υπόλοιπο ήταν 10.332 € Τα συνολικά έσοδα της χρονιάς ήταν 4.019 € και Τα έξοδα 2.965 € Το ταμειακό υπόλοιπο την 31/12/2013 έκλεισε στα 11.381€ 2012 2013 2014 Αρχικό Ταμειακό Υπόλοιπο 11.896,51 10.332,08 € 11.381,37 € Έσοδα 4.038,04 4.018,83 € 2545 Έξοδα 5.602,47 2965,66 € 2918,12 Τελικό Ταμειακό Υπόλοιπο 10.332,08 11.381,37 € 11.008,25 Κλείνοντας θέλουμε να κάνουμε μια γενική εκτίμηση της κατάστασης στο Σύλλογο. Η δύναμη των εγγεγραμμένων μελών μας εμφανίζει μια ευτυχώς μικρή πτωτική τάση. Σήμερα θα προτείνουμε την διαγραφή 40 μελών και η δύναμή μας διαμορφώνεται στα 147 μέλη. Επίσης, παρατηρείται μια καθυστέρηση στην πληρωμή των συνδρομών, απόρροια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Τέλος, είναι αναγκαία η ανανέωση των μελών του Δ.Σ. πρέπει να υπάρχει εναλλαγή στα πρόσωπα τόσο στην προεδρία όσο και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου. Είναι απαραίτητο να μπουν νέα πρόσωπα με διάθεση και όρεξη για να πάνε το Σύλλογο παραπέρα. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Είμαστε, ίσως ο πιο οργανωμένος Σύλλογος του νησιού, οικονομικά εύρωστος με πολλές δυνατότητες, με πολλές ευκαιρίες και προβλήματα βεβαίως, που χρειάζονται νέες ιδέες και διάθεση για δουλειά. Γι αυτό σας καλούμε να συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο που θα καταρτισθεί και είμαστε εδώ οι παλιότεροι για να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Από την πλευρά μου σαν απερχόμενος πρόεδρος θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους συνεργάτες στο Δ.Σ. για την υποστήριξη που μου πρόσφεραν αυτά τα δύο χρόνια Ευχαριστώ τον Θωμά, τον Δημήτρη, τον Κώστα, τον Θόδωρο , τον Γιώργο και τον Νίκο και όλους εσάς που σας κούρασα με την πολυλογία μου.»

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2011-2012

1.        Τον Φεβρουάριοκαλέσαμε και δεχτήκαμε στο γραφείο μας διαδοχικά τον τότε Αντιδημάρχο Σ. Πολίτη, τον Κωστ/νο Κορδώνη, πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου με τον οποίο επισπευτήκαμε και το λιμάνι των Ν. Κυδωνιών , τον κ. Εμ. Βόμβα, Λιμενάρχη Μυτιλήνης ο κ. Γιάννη Βατό, Αντιδήμαρχο Λέσβου, και τον κ. Π. Πιττό, προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λ.Τ.Λ. στους οποίους έγινε πλήρη ανάλυση των παρακάτω προβλημάτων:
·         Αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης χώρου ελλιμενισμού σκαφών και πρόταση εγκατάστασης πλωτής προβλήτας στη Θερμή
·         Καθαρισμός λιμανιών Θερμής και Νέων Κυδωνιών
·         Απομάκρυνση βυθισμένου αλιευτικού σκάφους και κατασκευή λιμανιού Μιστεγνών
·         Συντήρηση και αποκατάσταση φωτισμού λιμενοβραχίονα και Φάρου στο λιμάνι της Θερμής
·         Αποπεράτωση λιμενοβραχίονα στη Θερμή
·         Παραχώρηση Κοντέινερ για τις ανάγκες του συλλόγου από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
 
2.        Την 19/3/2011 Ανανεώσαμε το ομαδικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για τα σκάφη μας διατηρώντας χαμηλά και σταθερά τα ασφάλιστρα
3.        Την 21/3/2011αφού προηγούμενα συζητήσαμε το θέμα με τον κ. Πιττό ο σύλλογός μας ανέλαβε την πρωτοβουλία και το οικονομικό κόστος προετοιμασίας του τεχνικού φακέλου για αδειοδότηση εγκατάστασης πλωτών προβλητών στο αλιευτικό καταφύγιο Λ. Θερμής καιτην έναρξη της από το νόμο προβλεπόμενης διαδικασίας αδειοδότησης.
Και υποβάλαμε πλήρη φάκελο που περιελάμβάνε :
 • Μελέτες αντοχής, ευστάθειας, αγκυροβολίας πλωτής προβλήτας
 • Κατασκευαστικά σχέδια
 • Βεβαίωση του Γεν. Χημ. του κράτους
 • Προσπέκτους
 • Πιστοποιητικό Ελληνικού Νηογνώμονα
4.        Την 28/3/2011 Το λιμενικό ταμείο Λέσβου παραχώρησε ένα κοντέινερ διαστάσεων 2,5 Χ 6 μ περίπου, που τοποθετήθηκε σε κοινόχρηστο δημοτικό χώρο, μετά από έγκριση του Συμβουλίου της δημοτικής Κοινότητας Λ. Θερμής Για τον σκοπό αυτό ο σύλλογός μας, δαπανώντας το ποσό των 450 € περίπου, καθάρισε και διαμόρφωσε τον συγκεκριμένο χώρο απομακρύνοντας 3 φορτηγά σκουπίδια και μπάζα. Έστρωσε χαλίκι και τοποθέτησε το κοντέινερ. Συντήρησε και φρόντισε την αισθητική του αποκατάσταση, και χρησιμοποιείται πλέον ως αποθηκευτικός χώρος που εξυπηρετεί βασικές λειτουργικές ανάγκες του σωματείου μας.
 
5.        Την 16/4/2011 ο σύλλογός μας έκανε την πρώτη εξόρμηση για να συμμαζέψουμε την κατάσταση στο λιμάνι της Θερμής μετά την χειμωνιάτική περίοδο, δηλ. :
 • καθαρίσαμε τον λιμενοβραχίονα από φύκια και σκουπίδια που έχουν σωρευτεί από τις χειμωνιάτικες κακοκαιρίες
 • συντηρήσαμε και να τοποθετήσαμε τον ηλεκτρικό πίνακα σε πιο ασφαλές μέρος
 • επισκευάσαμε το δίκτυο ύδρευσης
 • περιποιηθήκαμε τις εγκαταστάσεις και το γραφείο του συλλόγου
 •  κλαδέψαμε τα δέντρα και περιποιηθήκαμε τα φυτά γύρω από τις εγκαταστάσεις μας και
 • τοποθετήσαμε τον κόκκινο φωτεινό σηματοδότη στην είσοδο του λιμανιού, που είχε καταστραφεί από την κακοκαιρία του χειμώνα
6.        Επίσης, Προμηθευτήκαμε και μοιράσαμε δωρεάν μπλούζες και καπέλα με το λογότυπο του συλλόγου στα μέλη μας και σε όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας, καθώς επίσης και πολύ φθηνά και καλά ποιοτικά μπλούζες με το σήμα του Συλλόγου.
7.        Στις 8/5/2011 έγινε Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίδειξη καθαρισμού σκάφους από την εταιρεία AEGEAN WETBLASTING SERVICES Υπηρεσίες Υδροαμμοβολών Αιγαίου ( ο Σ. Σωτηρχέλλης που αντιπροσωπεύει την εταιρεία στο νησί είναι μέλος του συλλόγου μας).
8.        Την 5/6/2011 Καταθέσαμε στεφάνι στην επέτειο για το Θάνατο του Εθνικού ήρωα πρώην Λιμενάρχη Μυτιλήνης «Κ. ΚΑΖΑΚΟΥ»
9.        Την 5/6/2011 πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος με καθαρισμό των λιμανιών Θερμής και Ν. Κυδωνιών. Την εκδήλωσή μας αυτή πλαισίωσαν , ο Σύνδεσμος εφέδρων καταδρομέων Ν. Λέσβου , το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου - Χυτήρια Λέσβου. 
10.      Στις 10/6/2011 δεχτήκαμε πρόσκληση για συνάντηση με τον Υπουργό θαλασσίων υποθέσεων κ Διαμαντίδη, στον οποίο υποβάλλαμε προφορικό και γραπτό υπόμνημα με τα προβλήματα των ερασιτεχνών αλιέων.
11.      Στις 17/7/2011 οργανώσαμε τον καθιερωμένο διαγωνισμό καλαμαριού, αξιοποιώντας τα προβλήματα και τα μαθήματα που πήραμε από προηγούμενες διοργανώσεις κάναμε διορθωτικές κινήσεις ( κλείσαμε το χώρο με κάγκελα, φέραμε την καντίνα του μέλους μας Βασίλη Ματεμτζή ,καλέσαμε ζωντανή ορχήστρα και το σπουδαιότερο βάλαμε αμερικανούς φοιτητές και φοιτήτριες κριτές στα σκάφη για να εξασφαλίσουμε την εγκυρότητα και αμεροληψία του διαγωνισμού. Ακολούθησε  γλέντι με πολύ χορό.
12.      Στις 26/7/2011 Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν βράβευσε το σύλλογό μας με τιμητική πλακέτα και περγαμηνή, σε αναγνώριση της συνεισφοράς μας στην επιτυχία του προγράμματος Study Abroad program in Greece
13.      Στις 8/8/2011 Παρασταθήκαμε, μετά από πρόσκληση της κ. Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, σε συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου, την ευχαριστήσαμε για την παραχώρηση του κοντεϊνερ, ενημερώσαμε ότι δαπανήσαμε 400 € για την αποκατάσταση του φωτισμού στο λιμενοβραχίονα της Θερμής και 100 €ν για τον καθαρισμό της ράμπας στο λιμάνι των Ν. κυδωνιών και   θέσαμε τα προβλήματα των λιμανιών Θερμής και Νέων Κυδωνιών
14.      Στις 8/8/2011 επισκεφτήκαμε τον Γεν. Γραμ. κ. Δημ. Χαλκιώτη και τον ενημερώσαμε για τα ίδια προβλήματα
15.      Στις 11/9/2011 εγκρίθηκε το αίτημά μας για ένταξη στο μητρώο φορέων της Γεν. Γραμ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής , ανοίγοντας το δρόμο για υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης
16.      Στις 25/11/2011 ο σύλλογός μας κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας για ένταξη στο πρόγραμμα LEADER. Ο τίτλος του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου του συλλόγου μας έχει τίτλο «Ανάπτυξη υποδομών μικρής κλίμακας για πολιτιστικές εκδηλώσεις (προμήθεια εξοπλισμού)»
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασής μας είναι 9.286,56 € και περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Δημιουργία και καταχώρηση διαφημίσεων 800 €
Πτυσσόμενη εξέδρα 1653 €
Εξοπλισμός και οπτικοακουστικά 5905,56 €
Παραγωγή εκθεσιακού υλικού 348 €
Συμμετοχή συγκροτημάτων σε εκδηλώσεις 580 €
Σύνολο 9286,56 €
Είναι η πρώτη φορά, που κοινοτικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει στους τελικούς δικαιούχους πολιτιστικούς συλλόγους και αυτή την ευκαιρία δεν την αφήσαμε ανεκμετάλλευτη.
17.      Στις 6/12/2011 Συμμετείχαμε στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου Πύργων Θερμής με αρτοκλασία
18.      Στις 27/12/2011 ο σύλλογός μας με απόφαση του Γεν. Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Χαλκιώτη έλαβε Οικονομική επιχορήγηση 2000 , για ενίσχυση των πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων.
 
Τι έγινε το 2012
1.    Τον Ιανουάριο Διοργανώσαμε την τελετή των Θεοφανείων , αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να βγάλουμε σκάφη και να στήσουμε την εξέδρα, παρ’ όλα αυτά η τελετή έγινε και από όσο είδαμε στη τηλεόραση ήταν η καλύτερη εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης
2.    Υλοποιήσαμε την κοπή Βασιλόπιτας και την Γενική Συνέλευση των μελών του συλλόγου μας.
3.    Την άνοιξη ο σύλλογός μας έκανε την πρώτη εξόρμηση για να συμμαζέψουμε την κατάσταση και να συντηρήσουμε τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Θερμής μετά την χειμωνιάτική περίοδο
4.    Επίσης συντηρήσαμε τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στις Ν. Κυδωνίες και εγκαταστήσαμε παροχή νερού για να αντιμετωπίσαμε στο μέτρο του δυνατού το θέμα της περιποίησης σκαφών
5.    Την 5/6/2012 πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος με καθαρισμό του λιμανιού και προβάλλαμε τηλεοπτικό σποτ που κατασκευάσαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μετά από έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου προβλήθηκε δωρεάν, σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο
6.    Τον Ιούλιο ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος LEADER.  Παραγγείλαμε και προμηθευτήκαμε μια μεγάλη μικροφωνική εγκατάσταση, 10 τραπέζια ροτόντες 10 ατόμων το καθένα, και 100 πτυσσόμενες καρέκλες τα οποία χρησιμοποιήσαμε στις εκδηλώσεις μας καταφέρνοντας να μειώσουμε δραστικά το κόστος ενοικίασης εξοπλισμού που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Για τον σκοπό αυτό δαπανήσαμε 6.000 € και εισπράξαμε από το πρόγραμμα συνολικά 5.200 €. Με απλά λόγια πληρώσαμε από το ταμείο 800 € και αγοράσαμε εξοπλισμό αξίας 6.000 €
7.    Στις 4/8/2012 υλοποιήσαμε την Μεγάλη πολιτιστική μας εκδήλωση για την 2η αναβίωση του Γρίπου. Μια εκδήλωση που σημείωσε τεράστια επιτυχία αφού συμμετείχαν περί τις 2000 επισκέπτες. Είχε κατά γενική ομολογία άρτια διοργάνωση, καλέσαμε και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής που συμμετείχαν με περίπτερα, ψαρέψαμε, μοιράσαμε δωρεάν κακαβιά, ψητές σαρδέλες και ούζο, είχαμε εξαιρετικό πρόγραμμα με χορούς και ζωντανή μουσική που διασκέδασε τον κόσμο. Στην διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχαν πάρα πολλά μέλη του συλλόγου και αυτό μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση, δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Όταν οι άλλοι σύλλογοι παριέκοπταν τις εκδηλώσεις τους και έβαζαν εισιτήριο εισόδου, εμείς προσφέραμε στον κόσμο δωρεάν μια γνήσια πολιτιστική εκδήλωση που παρόμοιά της είχε να δει ο τόπος από το 2008, που πάλι ο σύλλογός μας είχε πραγματοποιήσει την ίδια εκδήλωση του Γρίπου. Έτσι αποδείξαμε τι δυνατότητες και τι δυναμική έχει αυτός ο σύλλογος. Ενώ γίναμε περισσότερο γνωστοί και προβάλλαμε τον σύλλογο και τον τόπο.
Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τους επαγγελματίες ψαράδες Κώστα Καμπάνη που μας διέθεσε το δίχτυ (γρίπο) και τον Δημ. Ανδριώτη που τον έριξε στη θάλασσα καθώς και τον Κώστα Αστυρακάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού που διέθεσε τον κύριο εξοπλισμό για την υλοποίηση της εκδήλωσης.
8.    Στις 5/9/2012 υλοποιήσαμε την 4η γιορτή Καλαμαριού στην οποία φέτος είχαμε ρεκόρ συμμετοχής σκαφών και ακολούθησε μεγάλο γλέντι με ψητά καλαμάρια, σαρδέλες, μεζέδες και άφθονο ούζο, ζωντανή μουσική και πολύ χορό. Και αυτή η εκδήλωση ήταν δωρεάν αλλά μόνο για τα μέλη του συλλόγου και τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Η εκδήλωση αυτή έχει καθιερωθεί από πέρυσι να απευθύνεται μόνο στα μέλη του συλλόγου, το κόστος καλύπτεται από το ταμείο μας και αναπληρώνει τον Πρωτοχρονιάτικο χορό που λόγο της γενικής κακής οικονομικής κατάστασης αποφασίσαμε και εφέτος να μην τον κάνουμε.
9.    Τον Σεπτέμβριο μας επισκέφτηκε Γάλλος δημοσιογράφος από το επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής ένωσης για την Αλιεία γιατί συμμετέχουμε στο πρόγραμμα LEADER και μας ζήτησε να περιγράψουμε την δραστηριότητα του συλλόγου μας. Έτσι στο χειμωνιάτικο τεύχος του περιοδικού FARNET είδαμε να δημοσιεύονται τα στοιχεία που του δώσαμε και αυτό είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί και επισήμως ξεπεράσαμε τα εθνικά μας όριακαι ο σύλλογός μας είναι ο μοναδικός σύλλογος και μάλιστα Ερασιτεχνών Αλιέων που καταχωρείται στις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δεν είναι μόνο η προβολή και η δημοσιότητα που απέκτησε ο σύλλογός μας, αλλά και ότι μας καταχώρησαν στις βάσεις δεδομένων τους και μας ενημερώνουν με e-mailγια τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της αλιείας
10. Τον Δεκέμβριο υλοποιήσαμε το δεύτερο μέρος του προγράμματος με την προμήθεια πτυσσόμενης εξέδρας τριών φύλων 6 τ.μ., την χρηματοδότηση του μουσικού συγκροτήματος που κάλυψε τις εκδηλώσεις μας και την παραγωγή βίντεο για τα οποία καταβάλαμε 2.581 και θα λάβουμε 2.145, δηλαδή με 435 αγοράσαμε την εξέδρα και καλύψαμε μέρος του κόστους των εκδηλώσεών μας.
Έτσι καταφέραμε μαζί με χορηγίες σε Ούζο διαφημίσεις κλπ. Να υλοποιήσουμε πολύ μεγάλες εκδηλώσεις με πολύ χαμηλό κόστος αλλά με πολύ τρέξιμο και προσωπική δουλειά.
11. Τον Ιανουάριο οργανώσαμε τον εορτασμό των Θεοφανείων μόνοι μας, γιατί δεν συμμετείχε ο Σύλλογος των Πύργων Θερμής και αξιοποιήσαμε την νέα εξέδρα και τον εξοπλισμό του Συλλόγου μας.
12. Επίσης δεχτήκαμε την επίσκεψη του βουλευτή κ. Παύλου Βογιατζή και του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Βαλσαμίδη για να ευχηθούν στα μέλη του Συλλόγου καλή χρονιά, και να δουν, πως ο σύλλογός αξιοποίησε τόσο το Προκατασκευασμένο κτίριο όσο και τον Μετεωρολογικό σταθμό , τη χρήση των οποίων παραχώρησε στο Σύλλογό μας ο κ. Βογιατζής, ως Νομάρχης Λέσβου κατά την τελευταία του θητεία πριν την κατάργηση του θεσμού. Ο κ. Βουλευτή εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση για την σωστή αξιοποίηση του εξοπλισμού. Και ακολούθησε αναλυτική ενημέρωσή του για τα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια Θερμής και Ν. Κυδωνιών.
13. Σήμερα υλοποιούμε την κοπή της Βασιλόπιτας και την γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση των μελών μας
14. Επίσης, στην εκδήλωση του γρίπου τον Αύγουστο   μας τίμησε με την παρουσία του ο κ. Κώστας Μουτζούρης, πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου και νυν Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, και είχαμε μια πρώτη ευκαιρία μέσα στο χαμό της εκδήλωσης να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα των λιμανιών Θερμής και Ν. Κυδωνιών. (ένας ακόμα λόγος για να διοργανώνουμε εκδηλώσεις). Στη συνέχεια μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ακολούθησαν άλλες 3 επισκέψεις του κ. Μουτζούρη , σε μία από αυτές μαζί με την προϊστ. της Αρχαιολογίας κ. Χρ. Λούπου. Στις συζητήσεις αυτές αναδείχτηκαν τα παρακάτω θέματα: α) Η νομιμοποίηση του λιμανιού της Θερμής, γιατί όπως μας ενημέρωσε ο κ. Πρύτανης καμία εργασία δεν μπορεί να γίνει στο Λιμάνι αν δεν έχει επίσημη νομιμοποίηση, β) ο καθαρισμός του λιμανιού της Θερμής αλλά και των Ν. Κυδωνιών, γ) η προστασία του λιμανιού με ογκόλιθους και με αυτό τον τρόπο αν είναι δυνατό η επέκταση του λιμανιού και δ) η τοποθέτηση πλωτής προβλήτας.
Για το πρώτο θέμα της νομιμοποίησης, επισκεφτήκαμε την Κτηματική Υπηρεσία και το Λιμενικό Ταμείο, ζητήσαμε την μέχρι τώρα αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών και διαπιστώσαμε ότι το αίτημα είχε υποβληθεί από χρόνια από τον τότε Δήμο Θερμής και ότι έχει προχωρήσει πολύ έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και εκκρεμεί η εμβαδομέτρηση του προς νομιμοποίηση χώρου και η καταβολή ενός προστίμου αυθαίρετης χρήσης που θα ορίσει με βάση την ως άνω εμβαδομέτρηση η κτηματική υπηρεσία και θα το καταβάλει το Λιμενικό Ταμείο, οπότε φεύγει ο φάκελος στο Υπουργείο Οικονομικών για απόφαση και δημοσίευση στο ΦΕΚ.  Η εμβαδομέτρηση τελικά έγινε από μηχανικό του γραφείου του κ. Μουτζούρη, την οποία αποδέχτηκε η Κτηματική Υπηρεσία. Η γραφειοκρατία όπως καταλαβαίνεται είναι απίστευτη και είναι Περιττό να σας περιγράψουμε πόσες φορές έχουμε επισκεφτεί τις υπηρεσίες.
 
Για τον καθαρισμό του λιμανιού μετά από υπόδειξη της κ. Λόυπου και με την υποστήριξη του κ. Μουτζούρη, συντάξαμε επιστολή προς την Αρχαιολογία Λέσβου και της Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Αθήνα με ένα πρόχειρο σχέδιο και φωτογραφίες που σημειώσαμε, που χρειάζεται καθαρισμός το οποίο στείλαμε στο Δήμο, το υπέγραψε ο Αντιδήμαρχος κ. Ζαφειρίου και στάλθηκε από το Δήμο στις υπηρεσίες για να δώσουν έγκριση εργασιών διαφορετικά, όποιος κάνει παρέμβαση στο λιμάνι χωρίς άδεια από την αρχαιολογία απειλείται με αυτόφωρο.
 Τόσο για το καθαρισμό όσο και για την προστασία- επέκταση του λιμανιού χρειάσθηκε να γίνει ένα νέο τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο να αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση μέσα και έξω από το λιμάνι, και σε αυτό το θέμα παρενέβη ο κ. Μουτζούρης, ανατέθηκε στον τοπογράφο Μυτιλήνης κ. Χατζέλλη, τον βοηθήσαμε και εμείς με σκάφος και βυθόμετρο και στις 27 Δεκεμβρίου ο κ. Μουτζούρης μας έφερε έτοιμο το τοπογραφικό. Πάνω σε αυτό θα γίνουν όλες οι περαιτέρω ενέργειες.
Στεκόμαστε ιδιαίτερα στο λιμάνι της Θερμής γιατί εδώ αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερα προβλήματα λόγο αρχαιολογίας, ασφαλώς προβλήματα καθαρισμού και προστασίας έχει και το λιμάνι των Ν. Κυδωνιών και τα έχουμε θέσει επανειλημμένως στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά εκεί όταν θα έρθει η ώρα των έργων τα πράγματα είναι πιο απλά και θα ζητήσουμε να γίνουν ταυτόχρονα με ένα έργο.
 
Για την πλωτή προβλήτα το θέμα έχει προχωρήσει και βρίσκεται στην Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων με θετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου αρχαιοτήτων Βορείου Αιγαίου και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα δοθεί τελικά η έγκριση. Αμέσως μετά θα μπει το θέμα της χρηματοδότησης του έργου από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, που είναι εξ’ ίσου δύσκολο μέσα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Όπως καταλαβαίνετε έχουμε μπλέξει με την γραφειοκρατία, αλλά αν δεν το κάνουμε εμείς τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του Συλλόγου μας να λειτουργούμε σαν μοχλός πίεσης και να διεκδικούμε συνεχώς την επίλυση των προβλημάτων των λιμανιών και των μελών μας. Είναι ένας αγώνας δύσκολος, αλλά πιστεύουμε ότι όταν πιέζουμε   στο τέλος κάτι από όλα αυτά τα ανοιχτά θέματα θα καταφέρουμε.
 
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Τα δύο χρόνια που πέρασαν δεν ήταν ανέφελα για το σύλλογο. Αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα.
·         Στις των Ν. Κυδωνίες εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα
·         Τα φώτα στο λιμάνι Θερμής βραχυκυκλώνουν με την πρώτη κακοκαιρία, ο κεντρικός  ηλεκτρικός πίνακας και το δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση
·         Η μελέτη για την πλατεία του Μύλου , αν ποτέ γίνει, θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα γιατί δεν προβλέπει ζωτικούς χώρους για την λειτουργία του λιμανιού για επισκευές, περιποίηση σκαφών, παρκινγκ κ.λ.π. και τα κάνει όλα πλακόστρωτα και παρτέρια.
·         Καβγάδες για θέσεις στο λιμάνι και ένα σορό μικρά ζητήματα που τα ξεπερνάμε με σύνεση και ώριμη σκέψη.
·         Εκείνο όμως που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί περισσότερο είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση που επηρεάζει όλη την κοινωνία και όλα τα μέλη μας  
·         Από την άλλη πλευρά φροντίσαμε σαν σύλλογος τα προηγούμενα χρόνια που λεφτά υπήρχαν να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό στο ταμείο μας και να μην κινδυνεύουμε σήμερα, όπως άλλοι σύλλογοι να αναστείλουμε τις δραστηριότητες μας ή να διαλυθούμε ελλείψει χρημάτων. Αυτή η συνετή οικονομική πολιτική σήμερα δικαιώνεται.
 
Εφέτος συμπληρώθηκαν 15 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, γιατί όλα αυτά τα χρόνια περάσαμε από 40 κύματα, για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε ένα σύλλογο άψογα οργανωμένο, με εγκαταστάσεις, με μετεωρολογικό σταθμό, με ιστοσελίδα στο ιντερνετ, που μέσα σε 4 χρόνια έχει δεχτεί 76.000 επισκέψεις από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τις 60.000 €, με ταμειακή επάρκεια, με κύρος και αναγνώριση από τις κρατικές αρχές, αλλά και διεθνείς οργανισμούς
Ο σύλλογός μας δεν περιορίστηκε μόνο σε θέματα υποδομών (νερό, ρεύμα, γλίστρα, λιμενοβραχίονας κλπ) παράγει και πολιτισμό με τις εκδηλώσεις που οργανώνει κάθε χρόνο, συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα του τόπου, αναπτύσσει συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι σημείο αναφοράς στους επίσημους μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας, προβάλει και ενισχύει την εικόνα της Θερμής στα ΜΜΕ, όχι μόνο σε Λεσβιακό και εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι πολλά αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα και χρειάστηκε πολύς κόπος, πολύ δουλειά και πολύ μεράκι από πάρα πολλούς ανθρώπους για να έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα.
Βέβαια, λάθη γίνονται, παραλείψεις υπάρχουν, αλλά μην ξεχνάτε ότι όσοι ασχολούμαστε ενεργά με αυτή την υπόθεση κλέβουμε χρόνο από την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική μας ζωή, και στο σημείο αυτό θέλω με την ιδιότητα του απερχόμενου προέδρου να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη συνεργασία, για τον αμοιβαίο σεβασμό, για το ζεστό , συναινετικό και ευχάριστο κλίμα και για την ομοφωνία σε όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην διετία και κάθε ένα προσωπικά.
Ευχαριστώ
1.    τον Αντιπρόεδρο Θωμά Γαλιάνο, που είναι κάθε μέρα στο Σύλλογο. Ο καλοσυνάτος στυλοβάτης του Συλλόγου.
2.    Τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Κολοκυθά, του οποίου το ενδιαφέρον και η βοήθεια ήταν πραγματικά μεγάλη, ουσιαστική και πολύτιμη, με αποκορύφωμα τον σχεδιασμό και υλοποίηση του Προγράμματος LEADER.
3.    Τον Ταμία Θεόδωρο Πασαλή, που με ακεραιότητα και με βαθύ αίσθημα ευθύνης κράτησε με απόλυτη επιτυχία για δύο χρόνια ένα από τα πιο δύσκολα πόστα του Συλλόγου , δηλαδή Το Ταμείο και την οικονομική διαχείριση
4.    Τον Πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Καλαϊτζή, για τη σοβαρότητα, τη σύνεση και την ουσιαστική του βοήθεια.
5.    Τον πρώην Αντιπρόεδρο Κώστα Τατά, η προσφορά του οποίου είναι γνωστή σε όλους. Συνεχής, αδιάλειπτη, με πάθος, χωρίς μέτρο, κάθε μέρα και κάθε ώρα του χρόνου, σε όλα τα επίπεδα. Είναι το πολυμηχάνημα του συλλόγου.     και τέλος
6.    Το μέλος Δημ. Καρτάλη που αν και νέο μέλος στο Δ.Σ. η προσφορά του ήταν ενεργή, ουσιαστική και πολύτιμη .
 
        ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011-2012

 

Όταν ανέλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο στις   11 Φεβρουαρίου 2011 στο ταμείο υπήρχαν 14.430 €
Όταν έκλεισε η χρονιά την 31/12/2011 το ταμειακό υπόλοιπο ήταν 11.896 €.
Τα συνολικά έσοδα της χρονιάς ήταν                                 4873  €                              
Και Τα έξοδά μας  ήταν συνολικά                                        7407 €        
Το 2012 ξεκινήσαμε όπως είπα με 11.896 € και την 31.12.2012 έκλεισε με 10.332 €
 Τα συνολικά έσοδα της χρονιάς ήταν                                4.038                              
Και Τα έξοδά μας  ήταν συνολικά                                        5.602      
 
Μέσα στη διετία ο Σύλλογος απέκτησε ένα κοντέινερ που μας παραχώρησε το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και το γεμίσαμε κυριολεκτικά με εξοπλισμό πολύ χρήσιμο για τη δραστηριότητα του συλλόγου.
Επίσης υπάρχει μια καθυστέρηση στην πληρωμή των συνδρομών από τα μέλη μας λόγω της οικονομικής κρίσης και μέχρι χθες περί τα 90 μέλη είχαν οφειλές στο σύλλογο
Επίσης στη διετία διαθέσαμε πάνω από 5000 € για συντηρήσεις και άλλες δαπάνες υποδομών, 2.500 € για προμήθεια ρουχισμού (μπλουζάκια και καπέλα που διαθέτουμε δωρεάν, καθώς και μπλούζες φλις κοστίζουν 15 € η μία και μπορεί όποιος θέλει να προμηθευτεί), ρουχισμό που θα καλύψει τις ανάγκες και του επόμενου χρόνου.
Για τις δύο μεγάλες εκδηλώσεις του Γρίπου και του διαγωνισμού καλαμαριού δαπανήσαμε 1250 € περίπου, όταν για μόνο την εκδήλωση του Γρίπου που είχαμε οργανώσει το 2008 είχαμε δαπανήσει 1.700 €. Και ο διαγωνισμός καλαμαριού κόστιζε 800€ περίπου.
Την οικονομία αυτή την πετύχαμε με καλύτερη οργάνωση, με δαπάνες που βάλαμε στο πρόγραμμα LEADER και με χορηγίες και προσφορές που καταφέραμε να έχουμε τόσο από Επιχειρήσεις, όσο και από μέλη του συλλόγου μας
Πέρα από αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο σύλλογος έχει και πάγιες δαπάνες για το τηλέφωνο και το ιντερνέτ που ξεπερνούν ετησίως τα 1000.€
Σε γενικές γραμμές το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απόλυτα ικανοποιημένο από την οικονομική διαχείριση την διετία που πέρασε, γιατί παραδίδει στην επόμενη διοίκηση ένα σύλλογο πλουσιότερο, ένα σύλλογο που έχει οικονομικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της εποχής, ένα σύλλογο που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες για πολλά χρόνια ακόμη στον τόπο και τα μέλη του .

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΔΙΕΤΙΑΣ 2009 - 2010

 1.Ανανεώσαμε το ομαδικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για τα σκάφη μας διατηρώντας χαμηλά και σταθερά τα ασφάλιστρα

2. Λύσαμε το πρόβλημα της ράμπας στο λιμάνι της θερμής και σήμερα έχουμε μία από τις καλύτερες ράμπες στο νησί.
3.Συγκαλέσαμε Γενική συνέλευση και με απόφασή της κινήσαμε την διαδικασία για χορήγηση αδείας παρακολούθησης των λιμανιών Θερμής και Νέων Κυδωνιών με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Δυστυχώς στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε εμπόδια τόσο από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, όσο και από την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.
4.Με απόφαση της ίδιας Γενικής Συνέλευσης εκδώσαμε ψήφισμα και υποστηρίξαμε το αίτημα των επαγγελματιών αλιέων για μείωση του αριθμού των αλιευτικών εργαλείων νταβουλιών, θέμα στο οποίο εμμένουμε.
5.Παρασταθήκαμε, μετά από πρόσκληση της κ. Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, σε συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου, την ευχαριστήσαμε και ζητήσαμε να ολοκληρωθεί το έργο του λιμενοβραχίονα με την προσθήκη νέου κομματιού στην είσοδό του. Επίσης, θέσαμε τα προβλήματα των λιμανιών Θερμής και Νέων Κυδωνιών ( φωτισμός, προστασία κ.λ.π.) .
6.Επεκτείναμε κατά 100 μ το δίκτυο νερού και τοποθετήσαμε βρύσες ανά 10 μ για την εξυπηρέτηση των μελών μας στο λιμάνι των Νέων Κυδωνιών. 7.Επίσης τοποθετήσαμε χρονοδιακόπτη ρεύματος και  συντηρήσαμε τον οικίσκο, τον ανελκυστήρα και τον εξοπλισμό στο λιμάνι των Νέων Κυδωνιών καθώς και στη Θερμή
8.Αντικαταστήσαμε το φωτοαντιγραφικό πολυμηχάνημα στο γραφείο του συλλόγου για να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις μας και το προηγούμενο που είναι σε εξαιρετική κατάσταση το εγκαταστήσαμε στο γραφείο των Ν. Κυδωνιών.
9.Προμηθευτήκαμε τροφοδοτικό μηχάνημα UPS με μεγάλη μπαταρία διάρκειας 4 ωρών και καλύψαμε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του συλλόγου από τις συχνές και επικίνδυνες διακοπές της ηλεκτροδότησης.
10.Γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, μαζί με τους φίλους ψαροτουφεκάδες του Λεσβιακού Συλλόγου Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγίου (ΛΕΣΦΥΚ) με την διοργάνωση και υλοποίηση εκδήλωσης καθαρισμού, όχι μόνο του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και υποβρύχια του λιμανιού, που μετά την κατασκευή του έργου του λιμενοβραχίονα είχε τα χάλια του.
11.Καταθέσαμε στεφάνι στην επέτειο για το Θάνατο του Εθνικού ήρωα πρώην Λιμενάρχη Μυτιλήνης «Κ. ΚΑΖΑΚΟΥ»
12.Διοργανώσαμε τεχνικό σεμινάριο υψηλού επιπέδου με μεγάλη συμμετοχή μελών και θέμα «Χρήση και συντήρηση σκάφους με εξωλέμβια μηχανή»
13.Προμηθευτήκαμε και μοιράσαμε δωρεάν μπλούζες και καπέλα με το λογότυπο του συλλόγου στα μέλη μας και σε όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας, καθώς επίσης και πολύ φθηνά και καλά ποιοτικά αντιανεμικά και αδιάβροχα μπουφάν
14.Εγκαταστήσαμε μετεωρολογικό σταθμό στο λιμάνι της Θερμής , και καινοτομήσαμε δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα σύστημα μετάδοσης των μετεωρολογικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε φωτεινή πινακίδα LED,έξω από το γραφείο, σε κοινή θέα, ενώ παράλληλα μεταδίδουμε αναλυτικά στοιχεία στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας.
Το έργο αυτό κόστισε 3.500 € και χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου.
15.Αναπτύξαμε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το οποίο αξιοποιεί τα δεδομένα για καλύτερη πρόγνωση στην περιοχή μας, και ανέλαβε την ετήσια συντήρηση του σταθμού.
16.Το γεγονός της προβολής των μετεωρολογικών στοιχείων στην ιστοσελίδα μας τριπλασίασε την επισκεψιμότητά της.
Παράλληλα δεκάδες δημοσιεύματα για το σύλλογό μας καταγράφηκαν στις τοπικές εφημερίδες, αλλά και στο περιοδικό «ΘΑΛΑΣΣΑ» που αφιέρωσε ολόκληρη σελίδα για να παρουσιάσει την εγκατάσταση του μετεωρολογικού μας σταθμού
17.Διοργανώσαμε για πρώτη φορά, πιλοτικά διαγωνισμό ψαρέματος καλαμαριού και μικρή γιορτή και πήγε πάρα πολύ καλά
18.Απονείμαμε Δημόσιο Έπαινο και Τιμητική πλακέτα στον Λιμενάρχη και το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, επειδή συνέλαβαν τα κλεφτρόνια που ρήμαζαν τα σκάφη στα λιμάνια
19.Αντικαταστήσαμε το παλιό φθαρμένο πλυστικό μηχάνημα με καινούργιο, ενώ το παλιό το κρατήσαμε για εφεδρικό.
20.Εκδώσαμε και στείλαμε σε όλα τα μέλη του συλλόγου και στις επίσημες αρχές του τόπου ευχετήριες κάρτες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα
21.Εφαρμόσαμε νέο σύστημα ενημέρωσης των μελών μας με μηνύματα SMS
22.Συμμετείχαμε στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου Πύργων Θερμής με αρτοκλασία
23.Υλοποιήσαμε την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα
24.Υλοποιήσαμε την Γενική μας Συνέλευση των μελών και την κοπή Βασιλόπιτας του συλλόγου μας 
 
Σ’ ότι αφορά τις δραστηριότητες του 2010
 
25.Τον Ιανουάριο υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Πύργων Θερμής μεγάλη εκδήλωση για τον εορτασμό των Θεοφανείων στο λιμάνι Θερμής με στολισμό εξέδρας και περιβάλλοντος χώρου με συμμετοχή πολλών σκαφών του συλλόγου μας και με κεράσματα γλυκά και ποτά στον κόσμο. 
26.Την ίδια εκδήλωση υλοποιήσαμε και εφέτος με καλύτερη οργάνωση.
Επίσης Ανανεώσαμε για το 2010 το ομαδικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για τα σκάφη μας διατηρώντας χαμηλά και σταθερά τα ασφάλιστρα
Φροντίσαμε για τη συντήρηση των κτιριακών μας υποδομών με βάψιμο του γραφείου μας στη Θερμή και την επισκευή του γραφείου μας στις Νέες Κυδωνίες καθώς και την επισκευή των τρέιλερ και του λοιπού εξοπλισμού μας
27.τον Μάρτιο δεχτήκαμε πρόσκληση από το 7ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης να συμμετάσχουμε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με την προστασία του ενάλιου πλούτου και τις καταστροφικές συνέπειες του ψαρέματος με τράτα. Μέλος μας επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο και μίλησε στα παιδιά για την προστασία των θαλάσσιων λιβαδιών ποσειδώνιας και την καταστροφική αλιεία. Η παρουσίαση περιελάμβανε προβολές εκπαιδευτικών βίντεο, φωτογραφικού υλικού και παιχνίδι βιωματικής μάθησης.
Ακολούθησε επίσκεψη των μαθητών και γονέων του νηπιαγωγείου στο εντευκτήριο του συλλόγου μας, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Μετεωρολογικού σταθμού του συλλόγου από τον Πρόεδρο κ. Δημ. Καλαϊτζη και το μέλος Δ.Σ. κ. Θωμά Γαλιάνο,, έτσι δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να λύσουν τυχόν απορίες τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
28.Γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, με την διοργάνωση και υλοποίηση εκδήλωσης καθαρισμού, του περιβάλλοντος χώρου του λιμανιού με τη συμμετοχή είκοσι φοιτητριών και καθηγητών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που παρακολουθούσαν πρόγραμμα summer school στην περιοχή μας.
29.Καταθέσαμε στεφάνι στην επέτειο για το Θάνατο του Εθνικού ήρωα πρώην Λιμενάρχη Μυτιλήνης «Κ. ΚΑΖΑΚΟΥ»
39.Δεχτήκαμε αυτόβουλη επίσκεψη και ξεναγήσαμε   τον λιμενάρχη Μυτιλήνης κ. Βόμβα και κλιμάκιο στελεχών του Λ.Σ. στις εγκαταστάσεις μας, όπου μας ανακοινώθηκε και η έναρξη λειτουργίας του λιμενικού φυλακίου Θερμής
31.Συντηρήσαμε και αντικαταστήσαμε τους φωτοσημαντήρες στις δύο σημαδούρες στην είσοδο του λιμανιού της Θερμής
32.Διοργανώσαμε για δεύτερη φορά, τον διαγωνισμό ψαρέματος καλαμαριού με μεγάλη συμμετοχή πληρωμάτων και κόσμου και ακολούθησε γλέντι ανοιχτό στο κοινό με δωρεάν ψητά καλαμάρια και σαρδέλες και άφθονο ούζο και ποτά.
33.Λάβαμε δύο οικονομικές επιχορήγησεις 500 € από το Δήμο Λουτροπόλεως Θερμής και άλλα 1500 € από τη Γεν. Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ελπίζουμε να μην είναι η τελευταίες που λαμβάνουμε μέσα στην μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
34.Δημιουργήσαμε λίστα αιμοδοτών του συλλόγου μας για να  είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε όποιο μέλος η συγγενικό του πρόσωπο χρειαστεί αίμα προσφέροντας με αυτό τον τρόπο κοινωνικό έργο στους συνανθρώπους μας και σφυρηλατώντας παράλληλα και το συναίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών μας.
35.Επισκευάσαμε το παλιό και φθαρμένο δίκτυο ύδρευσης στο λιμάνι της Θερμής
36.Αντικαταστήσαμε το δίκτυο φωτισμού του συλλόγου μας με νέα φωτιστικά και Κατασκευάσαμε νέο πίνακα ανακοινώσεων έξω από το γραφείο του συλλόγου μας.
37.Διοργανώσαμε και υλοποιήσαμε από κοινού με το Κεντρικό λιμεναρχείο Μυτιλήνης μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή εκδήλωση με τίτλο « χρήση σωστικών μέσων σκάφους και άσκηση διάσωσης ανθρώπου στη θάλασσα». Μια εκδήλωση με άψογη οργάνωση και εκτέλεση, που προβλήθηκε από την τοπική τηλεόραση και εισέπραξε πολλά συγχαρητήρια και ένα ποίημα από το μέλος του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Μυτιλήνης ο ΤΡΙΤΩΝ κ. Γιάννη Μολυβιάτη Με τίτλο «Πουτσειδώνας τσι Τυφώνας». Μπορείτε να το διαβάσετε στο ιντερνέτ στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας και μια και αναφερθήκαμε στο ιντερνέτ
38.Οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας το πρώτο χρόνο 2008 ήταν 2870 , το 2009 ήταν 7805 και το 2010 ήταν 16615 σύνολο 27291 από 31 χώρες του κόσμου
39.Υλοποιήσαμε την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του συλλόγου μας στο ΜΑΥΟΤΤΕ με την μεγαλύτερη συμμετοχή και τα περισσότερα δώρα από κάθε άλλη φορά, αλλά αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στο φαγητό και τη μουσική.
40.Υλοποιούμε σήμερα τη Γενική εκλογο-απολογιστική συνέλευση και την κοπή της βασιλόπιτάς μας.
 
Από όσα σας αναφέραμε, Φαίνεται καθαρά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο υπηρέτησε με συνέπεια τους στρατηγικούς στόχους του συλλόγου και λειτούργησε βάσει προγραμματισμού.
Πρώτος στόχος ήταν να προασπίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας.
 Πετύχαμε φθηνά και σταθερά ασφαλιστικά συμβόλαια για τα μέλη μας
 Πιέσαμε το Λιμενικό Ταμείο Μυτιλήνης να συντηρήσει τα λιμάνια της Θερμής και των Νέων Κυδωνιών
 Περιορίσαμε τους εξονυχιστικούς ελέγχους στα σκάφη μας από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος καθώς και από τα στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Θερμής
Αποτρέψαμε την υποχρεωτική καταβολή τελών χρήσης λιμανιού (λιμανιάτικα) για 24 μήνες, όπως πήγε να εφαρμοστεί και διατηρήσαμε το παλιό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο καθένας πληρώνει με βάσει όσους μήνες δηλώνει
Δεύτερος στόχος ήταν να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες υποδομές και να οργανώσουμε το σύλλογο.
Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της ράμπας, Πλακοστρώθηκε ο λιμενοβραχίονας και φωτίστηκε το λιμάνι της Θερμής
Επεκτείναμε το δίκτυο ύδρευσης στο λιμάνι των νέων Κυδωνιών και συντηρήσαμε το εξοπλισμό του συλλόγου στα δύο λιμάνια
Αποκτήσαμε σύγχρονο μετεωρολογικό σταθμό και αναπτύξαμε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που ανέλαβε και την συντήρησή του και είμαστε ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που κατάφερε κάτι τέτοιο.
Τρίτος στόχος ήταν να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις.
Κάναμε καθαρισμούς ακτών συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, δίνοντας ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση και αποκρούοντας με αυτό τον τρόπο όσους κακοπροαίρετα μας κατηγορούν ότι οι ερασιτέχνες είναι απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον
Οργανώσαμε και υλοποιήσαμε για πρώτη φορά νέες εκδηλώσεις όπως η υλοποίηση τεχνικού σεμιναρίου, Ο διαγωνισμός καλαμαριού, η συνεργασία και συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 7ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, και το σεμινάριο για τη χρήση σωστικών μέσων και η μεγάλη άσκηση για τη διάσωση ανθρώπου στη θάλασσα σε συνεργασία με το κεντρικό λιμεναρχείο Μυτιλήνης και εδώ πρέπει να εξάρουμε την εξαιρετική προσπάθεια που έκανε το μέλος μας και υπεύθυνος του Λιμενικού Φυλακίου Θερμής υποκελευστής Μιχάλης Λημνιός.
Οργανώσαμε και υλοποιήσαμε με επιτυχία τους δύο χριστουγεννιάτικους χορούς, Κόψαμε τις βασιλόπιτές μας κ.λ.π.
Βεβαίως αντιμετωπίσαμε και προβλήματα, που δεν μπορέσαμε να τα λύσουμε, γιατί ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες ενός συλλόγου και θα εξακολουθούν να απασχολούν και τη νέα διοίκηση και τα όλα τα μέλη μας, όπως είναι οι κλοπές στα σκάφη που συνεχίζονται κυρίως στο λιμάνι των Νέων Κυδωνιών, όσο και η αυξανόμενη πίεση για αγκυροβόλια στα δύο λιμάνια. Φέτος οι καυγάδες ήταν πολλοί και έφθασαν άνθρωποι να κυνηγιούνται με τα κατσαβίδια. Επίσης αντιμετωπίσαμε και εσωτερικά προβλήματα.
Το σημαντικότερο είναι ,ότι παραδίδουμε ένα σύλλογο άψογα οργανωμένο, ένα σύλλογο με κύρος, που αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από όλες τις τοπικές αρχές και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν στο Χορό μας ο νέος αιρετός περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο νέος δήμαρχος Λέσβου Δημ. Βουνάτσος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Κορδώνης και ο Λιμενάρχης Λέσβου Μαν. Βόμβας».
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009 - 2010
Σ’ ότι αφορά την ταμειακή κατάσταση του συλλόγου το 2009.
 
Την 1/1/2009 το ταμειακό υπόλοιπο ήταν                            8.005 € 
Και την 31/12/2009 κλείσαμε τη διαχείριση
 με ταμειακό υπόλοιπο                                                        10.058 €        
 
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΑΣ ήταν                                                      7.802  €                
 
& ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ                                                      
Τα έξοδα το 2009 ήταν συνολικά                                         5.748 €
Στα έσοδα και τις δαπάνες του 2009 δεν συμπεριλαμβάνονται τα 3.500 € που πλήρωσε η Νομαρχία Λέσβου για την αγορά και εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού.
 
Σ’ ότι αφορά την ταμειακή κατάσταση του συλλόγου το 2010.
 
Την 1/1/2010 το ταμειακό υπόλοιπο ήταν                                    10.058 € 
Και την 31/12/2010 κλείσαμε τη διαχείριση
 με ταμειακό υπόλοιπο                                                                13.781        
 
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΑΣ ήταν                                                                8.446  €        
& ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ                                           
Τα έξοδα το 2009 ήταν συνολικά                                                4.722 € 
Συνολικά παραλάβαμε το ταμείο τον Φεβρουάριο του 2009 με το ποσό των 8854 € και παραδίδουμε το ποσό των 13781, αυξημένο κατά 5000 περίπου, χωρίς να υπολογίζουμε τις συνδρομές, που πριν από λίγο εισπράξαμε συνεπώς το ταμειακό υπόλοιπο θα αυξηθεί και άλλο.
Σήμερα που η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι άθλια δεν προβλέπουμε, ότι η επόμενη διοίκηση θα μπορέσει να λάβει οικονομική ενίσχυση από κρατικό φορέα και αναγκαστικά θα περιοριστεί στις συνδρομές των μελών του συλλόγου και όσα χρήματα μπορέσει να συγκεντρώσει από άλλες δραστηριότητες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι παραδίδουμε ένα εύρωστο οικονομικά σωματείο και αποδεικνύεται πόσο σωστή ήταν η πολιτική μας να αποταμιεύουμε χρήματα για τις δύσκολες ώρες που δυστυχώς μας ήρθαν.
 
 
 
 
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΤΟΥΣ 2008
Μέσα στο 2008 το σωματείο μας ανέπτυξε τις παρακάτω δράσεις:
 
1.      Συνάψαμε νέο ομαδικό ασφαλιστικό συμβόλαιο με νέα ασφαλιστική εταιρεία και πετύχαμε σημαντικά οικονομικότερες τιμές για τα μέλη μας
2.      Την 16/1/2008 αντικαταστήσαμε τον οικίσκο του εντευκτηρίου μας στο λιμάνι της Θερμής και τον προϋπάρχοντα μεταφέραμε στις εγκαταστάσεις μας στο λιμάνι των Νέων Κυδωνιών. (Το κόστος αγοράς ξεπερνάει τα 15.000 € και αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Νομάρχη μας κ. Παυλο Βογιατζή, στον τ. Αντινομάρχη κ. Σπ. Γαληνό και όλους όσους συνέβαλαν σ’αυτή την προσπάθεια)
3.      Προμηθευτήκαμε νέο εξοπλισμό επίπλων για το εντευκτήριό μας αξίας 1400 €.
4.      Κατασκευάσαμε σκίαστρο μπροστά στο εντευκτήριο και διαμορφώσαμε τον περιβάλλοντα χώρο αξίας 2300 €
5.      Τοποθετήσαμε τέντες στο εντευκτήριο (προσφορά του μέλους μας Άγγελου Τζήμα)
6.      Αντικαταστήσαμε τον παλιό προβληματικό ανελκυστήρα σκαφών στη Θερμή και συντηρήσαμε τον πάγιο εξοπλισμό του συλλόγου μας αξίας 1700 € (τα υλικά αξίας 1000 € μας παρεχώρησε ο Δήμος Λ. Θερμής)
7.      Προμηθευτήκαμε σημαίες, σημαιάκια και Λάβαρα με το Έμβλημα του συλλόγου μας
8.      Εκδώσαμε αφίσες και Πανό με το λογότυπο του συλλόγου μας
10. Ψηφίσαμε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του συλλόγου μας και τροποποιήσαμε έντυπα και διαδικασίες εγγραφής νέων μελών, σύμφωνα με το καταστατικό μας
11. Κατασκευάσαμε τηλεοπτικό σποτ, που προβλήθηκε στα τηλεοπτικά κανάλια του νησιού μας για την ενημέρωση των αλιέων και του κοινού για το επικίνδυνο τοξικό ψάρι «λαγοκέφαλος» που αλιεύθηκε στην περιοχή μας.
12. Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, κατ’ αγνώστων και ζητήσαμε την ποινική τιμωρία των δραστών που ληστεύουν και καταστρέφουν σκάφη.
13. Υλοποιήσαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Εθελοντικό καθαρισμό ακτών στα πλαίσια εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον. Η εκδήλωση έγινε την 1/6/2008 σε συνεργασία με το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στα πλαίσια της πανελλαδικής εκστρατείας για τον καθαρισμό της Μεσογείου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εθελοντικά φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που παρακολουθούσαν πρόγραμμα SUMMER SCHOOL στην περιοχή μας.
14. Αναπτύξαμε συνεργασία με καθηγητές του τμήματος θάλασσας Πανεπιστήμιου Αιγαίου.
15. Καταθέσαμε στεφάνι στην επέτειο για το Θάνατο του Εθνικού ήρωα πρώην Λιμενάρχη Μυτιλήνης «Κ. ΚΑΖΑΚΟΥ»
16. Στις 9 Αυγούστου υλοποιήσαμε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση με θέμα την αναβίωση του ψαρέματος με Γρίπο (πεζότρατα) και μεγάλο λαϊκό πανηγύρι με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς, ενώ μοιράσαμε δωρεάν κακαβιά, ψητές σαρδέλες και Μυτιληνιό ούζο. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε το πολιτιστικό γεγονός της περιοχής μας και συμμετείχαν πάνω από 1500 θεατές. Χρηματοδοτήθηκε δε με 5000€ από τη Νομαρχία και 1700 € δική μας συμμετοχή.
17. Συνεχίσαμε τις συστηματικές επαφές με το Λιμενικό Ταμείο Μυτιλήνης και συζητήσαμε τα προβλήματα των λιμανιών Θερμής και Νέων Κυδωνιών και ιδιαίτερα για το έργο πλακόστρωσης του λιμενοβραχίονα και της ράμπας στη Θερμή.
18. Επίσης συνεχίσαμε τις επαφές με την ηγεσία του Λιμεναρχείου       Μυτιλήνης για ενημέρωση και μια σειρά ζητημάτων που μας απασχολούν (κλοπές σκαφών, νομοθεσία κ.λ.π.)
19.  Διεκδικήσαμε και λάβαμε οικονομική επιχορήγηση 3000 € από το Υπουργείο Αιγαίου.
Και εδώ αξίζουν δημόσιες ευχαριστίες στον Βουλευτή μας κ. Γιάννη Γιαννέλλη, για την αμέριστη συμπαράστασή του στο συλλογικό μας έργο.  
20. Εκδώσαμε και στείλαμε σε όλα τα μέλη του συλλόγου και στις επίσημες αρχές του τόπου ευχετήρια Χριστουγεννιάτικη κάρτα,
21. Υλοποιήσαμε την καθιερωμένη πλέον Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του συλλόγου μας
22. Διοργανώσαμε λαχειοφόρο αγορά με έπαθλο εξωλέμβια μηχανή αγοραίας αξίας 1350 € και με την χορηγία του Κ. Τατά, που ήταν και ο χορηγός της Χριστουγεννιάτικης Χοροεσπερίδας μας.
23.           Τέλος υλοποιήσαμε την κοπή της Βασιλόπιτας για το έτος 2009 και την Γενική Συνέλευση του συλλόγου
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2008
Από το 1997 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος μέχρι σήμερα η πορεία ήταν έντονα ανοδική και αναπτυξιακή.
 Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι σήμερα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου φτάνουν τις 40.000 € περίπου και περιλαμβάνουν:
 •               Δύο προκατασκευασμένα γραφεία ( Θερμή και Ν. Κυδωνίες)
 •               Δύο αναβατήρες σκαφών
 •            Δύο τρέϊλερ (μεγάλο-μικρό)
 •                Δύο πιεστικά πλυστικά μηχανήματα
 •               Πάγιες εγκαταστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος και δίκτυα ύδρευσης
 • ü             Ηλεκτρικές συσκευές (δύο ψυγεία, τηλεόραση, βίντεο, Εκτυπωτή-Φαξ, τηλέφωνο, έπιπλα κ.λ.π. 
 
Σ’ ότι αφορά την ταμειακή κατάσταση του συλλόγου το 2007.
ΕΣΟΔΑ
Η διοίκηση παρέλαβε (31/12/06)ταμειακό υπόλοιπο                6.404 € 
Μέσα στο 2007 εισέπραξε:
·         Επιχορήγηση από το Υπουργείο Αιγαίου
& Νησιωτικής Πολιτικής                                                           2.000  €
·         Επιχορήγηση από ΟΠΑΠ                                                   2.000 €
·         Επιχορήγηση από Αφούς Τριανταφύλλου
     «Έπιλπλα120»                                                                          500 €
·         Κέρδη Χριστουγεννιάτικου Χορού                                      1.425 €
·         Δικαιώματα εγγραφής & εισφορές μελών                            6.000 €
ΣΥΝΟΛΟ                    18.329 €
                                   
ΕΞΟΔΑ
Τα έξοδα το 2007 ήταν συνολικά                                                7.750 €
 
 
ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ την 1/1/2008                            10.578 €
 
Σ’ ότι αφορά το 2008 εισπράξαμε:
ΕΣΟΔΑ
·         Επιχορήγηση από το Υπουργείο Αιγαίου
& Νησιωτικής Πολιτικής                                                          3.000 €
·         Κέρδη Χριστουγεννιάτικου Χορού                                       835 €
·         Λαχειοφόρο αγορά εξωλέμβιας(μέχρι 31/12/08)                1630 €
·         Δικαιώματα εγγραφής & εισφορές μελών                         5.659 €
ΣΥΝΟΛΟ                              21.702 €
                                   
ΕΞΟΔΑ
Τα έξοδα το 2008 ήταν συνολικά                                             13.697 €
 
 
ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ την 1/1/2009                              8.005 €
 
            Στα έσοδα και τις δαπάνες του 2008 δεν συμπεριλαμβάνονται τα 1000 € που πλήρωσε ο Δήμος για την αγορά των υλικών αντικατάστασης του ανελκυστήρα και τα 5000 € που πληρώθηκαν από τη νομαρχία για την εκδήλωση του Γρίπου. Αυτά τα χρήματα δεν μπήκαν καθόλου στα λογιστικά μας βιβλία, αλλά δεν παύουν να είναι χρήματα που διατέθηκαν για τις δραστηριότητές μας και εάν τα συνυπολογίσουμε τα έσοδα του συλλόγου γίνονται 27.702 € και τα έξοδα 19.697 €
Επίσης στα αξιοσημείωτα είναι ότι παραλάβαμε πριν δύο χρόνια ένα ταμειακό υπόλοιπο 6.404 € και παραδίδουμε 8.005 € Αυξημένο κατά 1601 €
Αυτό φανερώνει ότι η διοίκηση φρόντισε όχι μόνο να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων συνολικού ποσού 21.447 €, αλλά και να αφήσει στην επόμενη διοίκηση ένα σοβαρό ταμειακό υπόλοιπο ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.
 
Από όσα σας αναφέραμε Φαίνεται καθαρά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της διετίας 2007-2008 από την πρώτη στιγμή έθεσε συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους και λειτούργησε βάσει προγραμματισμού.
Πρώτος στόχος ήταν να προασπίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας.
·         Πετύχαμε φθηνότερα ασφαλιστικά συμβόλαια για τα μέλη μας
·         Διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως προς όλους πολιτικούς και άλλους φορείς για το νέο κανονισμό αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πλήττει βάναυσα όχι μόνο την ερασιτεχνική αλλά και την παράκτια αλιεία.
·          Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφοράστον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, κατ’ αγνώστων και ζητήσαμε την ποινική τιμωρία των δραστών που ληστεύουν και καταστρέφουν σκάφη.
·         Πιέσαμε το Λιμενικό Ταμείο Μυτιλήνης να συντηρήσει τα λιμάνια της Θερμής και των Νέων Κυδωνιών
·         Με κατάλληλους χειρισμούς καταφέραμε να περιορίσουμε τους συνεχείς εξονυχιστικούς ελέγχους στα σκάφη μας από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος κ.λ.π.
 
Δεύτερος στόχος ήταν να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες υποδομές και να οργανώσουμε το σύλλογο.
·         Αποκτήσαμε και εξοπλίσαμε ένα αξιοπρεπές και ευχάριστο εντευκτήριο
·         Αποκτήσαμε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και μηχανογραφήσαμε το σύλλογο
·         Δημιουργήσαμε λογότυπο, εκδώσαμε έντυπα, φακέλους, σημαίες, σημαιάκια, λάβαρα κ.λ.π.  
·         Κατασκευάσαμε ιστοσελίδα και βγάλαμε το σύλλογο προς τα έξω κ.λ.π.
 
Τρίτος στόχος ήταν να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις.
·         Κάναμε καθαρισμούς ακτών συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, δίνοντας ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση και αποκρούοντας με αυτό τον τρόπο όσους κακοπροαίρετα μας κατηγορούν ότι οι ερασιτέχνες είναι απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον
·         Οργανώσαμε και υλοποιήσαμε μια τεράστια για τα δεδομένα ενός μικρού συλλόγου πολιτιστική εκδήλωση με αναπαράσταση του Γρίπου, Πυροτεχνήματα, μουσικές, Χορευτικά και λαϊκό γλέντι. Η μεγάλη συμμετοχή και τα καλά λόγια του κόσμου ήταν για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Και θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη και τους φίλους που πρόσφεραν εθελοντική εργασία και μας υποστήριξαν σ΄αυτή την προσπάθεια.
·         Οργανώσαμε και υλοποιήσαμε με επιτυχία τους δύο χριστουγεννιάτικους χορούς
·         Κόψαμε τις βασιλόπιτές μας
·         Εκδώσαμε ημερολόγιο, Χριστουγεννιάτικες κάρτες κ.λ.π.
 
Σε γενικές γραμμές έχουμε σήμερα ένα σύλλογο άψογα οργανωμένο, ένα σύλλογο με κύρος που αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από όλες τις τοπικές αρχές.

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΤΟΥΣ 2007
Μέσα στο 2007 το σωματείο μας ανέπτυξε τις παρακάτω δράσεις:
 
 1. Οργανώσαμε εκδήλωση με τίτλο «Προστατεύουμε τις ακτές προστατεύουμε το περιβάλλον» που περιελάμβανε καθαρισμό του εξωτερικού λιμενοβραχίωνα, και προβλήτας του λιμανιού της Θερμής καθώς και την οριοθέτηση και προστασία των ακτών «Κανόνι» και Νέων Κυδωνιών (επικίνδυνα σημεία).
 2. Υποβάλαμε αναφορά διαμαρτυρίας στα Υπουργεία και τις επίσημες αρχές του τόπου μας, σχετικά με το νέο κανονισμό αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνει πολύ άδικους περιορισμούς για την ερασιτεχνική αλιεία και προτείναμε τη δημιουργία πάρκου ερασιτεχνικής αλιείας που θα συνεισφέρει και στο θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής μας.
 3. Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού μηχανοργάνωσης του συλλόγου μας και εγκαταστήσαμε νέα λογισμικά προγράμματα και Δημιουργήσαμε νέα βάση δεδομένων για τα μέλη μας
 4. Εγκαταστήσαμε ιντερνετ και Φαξ για την καλύτερη επικοινωνία του συλλόγου μας
 5. Αναπτύξαμε συνεργασία με τα περιοδικά «ΨΑΡΕΜΑ» και «ΘΑΛΑΣΣΑ» στα οποία δημοσιεύουμε τα νέα και τις δραστηριότητες μας
 6. Αποδεχτήκαμε δύο χρηματοδοτήσεις από τον ΟΠΑΠ και Το Υπουργείο Αιγαίου.
 7. Καταθέσαμε στεφάνι στην επέτειο για το Θάνατο του Εθνικού ήρωα πρώην Λιμενάρχη Μυτιλήνης «ΚΑΖΑΚΟΥ»
 8. Προσφέραμε ποσό 300 € στον τηλεμαραθώνιο για την ανέγερση σπιτιού για ΑΜΕΑ του συλλόγου «ΚΥΨΕΛΗ»
 9. Είχαμε επανειλημμένες επαφές με το Λιμενικό Ταμείο και συζητήσαμε τα προβλήματα των λιμανιών Θερμής και Νέων Κυδωνιών
 10. Ομοίως είχαμε επαφές με την ηγεσία του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για   ενημέρωση και μια σειρά ζητημάτων που μας απασχολούν
 11.  Εκδώσαμε ημερολόγιο  2008 το οποίο μοιράσαμε στα μέλη και στους φίλους του συλλόγου μας δωρεάν
 12. Οργανώσαμε τον ετήσιο Χριστουγεννιάτικο χορό
 13. Αυξήσαμε τα έσοδα του συλλόγου
 14. Κόψαμε την πίτα μας για τον καινούργιο χρόνο 2008