Ναυταθλητικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Λουτροπόλεως Θερμής - Λέσβου ( Ποσειδών )

Προστατέψτε το περιβάλλον ------------------------------------Όχι σκουπίδια στη θάλασσα ------------------------------------Προστατέψτε τις ακτές - Δεν μας ανήκουν, τις έχουμε δανειστεί από τις μελλοντικές γενιές------------------------------------Μάθετε τα παιδιά τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος------------------------------------Επιμείνετε στη χρήση προϊόντων που η συσκευασία τους είναι ανακυκλώσιμη ------------------------------------Μην διστάσετε να κάνετε ευγενική παρατήρηση στον διπλανό σας, όταν ρυπαίνει------------------------------------Αλλάξτε τα λάδια των μηχανών σας με τρόπο ασφαλή για το περιβάλλον------------------------------------Δροσιστείτε με αναψυκτικά αλλά μην αφήνετε «πίσω»σας πλαστικά και αλουμίνιο------------------------------------Διαφορετικά θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο για να βρείτε μια παραλία καθαρή χωρίς λάδια και υπολείμματα καυσίμων

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2020

Άλλη μια χρονιά πέρασε. Μια ιδιαίτερη χρονιά κατά την οποία η απειλή πανδημίας λόγω Κορονοϊού, οδήγησε σε Lockdown, σε αναστολή λειτουργίας των Συλλόγων, και σε απαγορεύσεις, άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε «παράλογες», όπως η καθολική απαγόρευση της Ερασιτεχνικής Αλιείας .
Φυσικά, μέσα στο απροσδόκητο, έως και εφιαλτικό για την ανθρωπότητα πλαίσιο, η λειτουργία του Συλλόγου μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.
Ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2020 με την καθιερωμένη συμμετοχή μας στον Εορτασμό των Θεοφανίων κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κάναμε με συνέπεια αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο. Στήσαμε την εξέδρα μας, σημαιοστολίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο , εγκαταστήσαμε τις μικροφωνικές μας εγκαταστάσεις, συμμετείχαμε στον αγιασμό των υδάτων , ανταλλάξαμε ευχές και φιλέψαμε τον κόσμο με γλυκά και ποτά.
Στη συνέχεια, υλοποιήσαμε την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας στο Οινοποιείο «ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ» μοιράσαμε δώρα, παρουσιάσαμε τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και γευθήκαμε τα κρασιά και τα εδέσματα του Οινοποιείου.
Μέχρι εκεί, γιατί στη συνέχεια επιβλήθηκε το πρώτο Lockdown με ενδιάμεση αναστολή το καλοκαίρι, που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε τις αλιευτικές μας εξορμήσεις και αμέσως μετά ακολούθησε το δεύτερο Lockdown, που ισχύει μέχρι τώρα και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα διαρκέσει.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η μεγάλη μας εκδήλωση της γιορτής του καλαμαριού και κάθε άλλης δραστηριότητας ακόμα και της καθημερινής λειτουργίας του Συλλόγου μας.
Μοιραία όλη αυτή τη χρονιά περιοριστήκαμε στην υλοποίηση ενεργειών και δαπανών συντήρησης του πάγιου εξοπλισμού μας και των κτιριακών μας εγκαταστάσεων.
Συγκεκριμένα δαπανήσαμε:
• Για την εκδήλωση της βασιλόπιτας 550€
• Για επισκευές και βάψιμο του ικριώματος ανέλκυσης σκαφών «κρεβατής» και του γραφείου 225 €
• Για επισκευή πλυστικού μηχανήματος 56 €
• Για επισκευή τρεϊλερ 180 €
• Για φιλοξενία της ιστοσελίδας μας 140 €
• Για προμήθεια κόκκινης σπίθας 150 €
• Για γενικά έξοδα 135 €
• Για Τηλέφωνο – ιντερνέτ 382 €
ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ 1818 €
Το ΣΥΝΟΛΟ των ΕΣΟΔΩΝ μας το 2020 ήταν 1850 €
Το συμπέρασμα είναι, ότι λόγω ακύρωσης των εκδηλώσεων μας έχουμε μετά από μια δεκαετία περίπου ισοσκελισμένο και οριακά πλεονασματικό ισολογισμό.
Βέβαια, εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων κυκλοφορίας, το μεγαλύτερο, σοβαρότερο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ένα μπαράζ μαζικών κλοπών στα σκάφη που ελλιμενίζονται στο αλιευτικό μας καταφύγιο.
Συγκεκριμένα:
Δώδεκα (12) σκάφη στη σειρά διέρρηξαν την νύχτα της 2/3/2020
οκτώ (8) σκάφη διέρρηξαν την νύχτα της 30/4/2020 και
οκτώ (8) σκάφη διέρρηξαν την νύχτα της 18/10/2020
και στις τρείς περιπτώσεις ο Σύλλογός μας έκανε καταγγελία στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, καταγράφηκαν τα περιστατικά από στελέχη του τμήματος ασφαλείας του λιμεναρχείου και τελικά συνελήφθη ομάδα Ρομά και ημεδαπών οι οποίοι είχαν κυριολεκτικά ρημάξει σχεδόν όλα τα λιμανάκια του νησιού. Δυστυχώς αποδείχθηκε, ότι οι σεσημασμένοι Ρομά κλέφτες δεν πτοούνται από κάμερες και δεν έχουν πρόβλημα να καταγραφούν τα πρόσωπά τους. Πάντως τους τελευταίους 3 μήνες δεν έχουν γίνει κλοπές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα.
Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι η απόφαση – απαίτηση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου να πληρώσουμε τέλη ελλιμενισμού…!!!
Για την ιστορία να ενημερώσουμε, ότι τον Σεπτέμβριο αιφνιδίως κάποιοι υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου ενημέρωσαν (προφορικά και άτυπα χρησιμοποιώντας ανυπόγραφα έντυπα) ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών, ότι θα πρέπει να δηλώσουν και να καταβάλουν τέλη ελλιμενισμού.
Η απαίτηση βασίζεται σε μια Υπουργική απόφαση του 2014, που αναφέρεται σε αναπροσδιορισμό δικαιωμάτων Λιμενικών Ταμείων και Διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
Το ζήτημα απασχόλησε το Δ/κό Σ/λιο του Συλλόγου μας κατά την συζήτηση του οποίου διατυπώθηκαν τα παρακάτω εύλογες σοβαρές επιφυλάξεις :
1. Για την νομιμότητα της απόφασης και
2. Για το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη έγγραφη ενημέρωση.
Συγκεκριμένα, η με αρ. 8122.1/29/16.07.2014 ΦΕΚ Β΄2032/25-07-2014 Υπουργική Απόφαση, που επικαλούνται υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου αφορά ρητά τέλη ελλιμενισμού, δηλαδή πρυμνοδέτηση σε λιμάνια , με υποχρέωση καθορισμού θέσεων ελλιμενισμού, είναι ανταποδοτικά και αναλώνονται αποκλειστικά από τους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης των λιμένων, για την εκτέλεση, συντήρηση και βελτίωση των λιμενικών έργων, εγκαταστάσεων και παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών προς τους χρήστες.
Αυτός είναι και ο λόγος υποθέτουμε, που από το 2014 μέχρι σήμερα κανένα Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου δεν επέβαλε την είσπραξη των ανωτέρω τελών ελλιμενισμού από τα σκάφη που πρυμνοδετούν στα Αλιευτικά καταφύγια του νησιού μας.
Εδώ πρέπει να προσθέσουμε, ότι ειδικά για το αλιευτικό καταφύγιο Λουτρόπολης Θερμής ζητάμε είκοσι και πλέον χρόνια καθαρισμό της λεκάνης και της εισόδου του καταφυγίου και η μόνιμη απάντηση που εισπράττουμε είναι ,ότι πρόκειται για παρανόμως υφιστάμενο καταφύγιο και δεν νομιμοποιείται η διενέργεια εργασιών, ότι πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί και μετά να γίνουν εργασίες. Αυτή την αντίφαση δεν την καταλαβαίνουμε και δεν την αποδεχόμαστε.
Επίσης, όπως είναι γνωστό στα αλιευτικά καταφύγια δεν προβλέπεται συγκεκριμένος χώρος πρυμνοδέτησης για τα σκάφη, αντίθετα μπορεί να δέσει, όποιος θέλει, όπου θέλει, ασχέτως αν για να αποφεύγονται εντάσεις και διαπληκτισμοί τηρούμε ένα ηθικό κανόνα σεβασμού και αλληλοκατανόησης.
Συμπληρωματικά να αναφέρουμε, ότι από το νόμο δεν προβλέπονται ποινές για τους παραβάτες και είναι φυσιολογικό γιατί εάν αρνηθεί ένα πλοίο να καταβάλει τέλη ελλιμενισμού το Λιμεναρχείο δεν θα του επιτρέψει την πρυμνοδέτηση.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Δ.Σ. σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να περιμένει την επίσημη, έγγραφη και υπογεγραμμένη απόφαση του Λιμενικού Ταμείου( για να διασφαλιστεί, ότι υπάρχει ανάλογη απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου, δεδομένου ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του, ουδεμία αναφορά υπάρχει) και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποφασίσει.
Μέχρι σήμερα σχετικό επίσημο έγγραφο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου δεν υπάρχει. Δεσμευόμαστε να σας ενημερώσουμε, όταν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα.
Συνεχίζουμε, λέγοντας ότι την φετινή χρονιά αρχές Φεβρουαρίου συμπληρώνεται η θητεία του Δ/κού Σ/λίου και πρέπει να γίνουν εκλογές. Δυστυχώς, με τις παρούσες συνθήκες πανδημίας και το νησί μας στο κόκκινο με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Άποψή μας είναι να παραταθεί για ένα χρόνο η θητεία του υπάρχοντος Συμβουλίου, με την προσδοκία ότι μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο του 2022, θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα έχουμε επιστρέψει σε συνθήκες καθημερινότητας , ώστε να προχωρήσουμε σε γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση και να δρομολογήσουμε τις προβλεπόμενες από το νόμο εκλογικές διαδικασίες.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ο παρόν απολογισμός δράσης έτους 2020 και η πρόταση για παράταση της θητείας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας για ένα χρόνο, θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.nesealth.gr και στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφόσον δεν καταγραφεί αντίρρηση ή ένσταση, θα θεωρηθεί ότι έλαβε την έγκριση των μελών του Συλλόγου μας.
Για το Δ/κο Σ/λιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΓΙΔΙΚΗΣ
Ο ΑΝΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥΡΑΜΑΝΗΣ
Ο ΤΑΜΊΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΠΕΠΠΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΣ